Bosna i Hercegovina oduvijek je bila zemlja apsurda, zemlja tri naroda i trostrukih, ili u ovom slučaju dvostrukih kriterija.

Naime, dok pripadnike HVO-a osumnjičene za ratne zločine privode uz velike sigurnosne i spektakularne akcije, bivši pripadnici Armije BiH imaju ponešto drukčiji tretman.

Kako Prvi.tv doznaje od izvora iz Tužiteljstva BiH, ovih dana smo svjedoci sramotnog poziva na saslušanje bivšem zapovjedniku Prozorskog bataljuna Armije BiH Enveru Buzi koji se smatra najodgovornijim za stravični zločin nad hrvatskim civilima i vojnicima u mjestu Uzdolu kod Prozora. Naime, navedeni Enver Buza inače trenutni ravnatelj Zavoda za geodeziju FBiH i  njegova postrojba, po navodima iz prvostupanjske haaške presude nekadašnjem zapovjedniku Armije BiH generalu Seferu Haliloviću, najodgovorniji su  za masakr nad hrvatskim civilima i vojnicima u Uzdolu, te kasnijem prikrivanju u izvješćima koja su poslana zapovjedništvu u Sarajevu.

Uzdol je 14. rujna 1993. bio mjesto pokolja i stradanja lokalnog hrvatskog stanovništva. Toga dan postrojba Armije BiH, sastavljena od Bošnjaka muslimana, okupirala je to hrvatsko mjesto u općini Prozor. Ubijena je 41 osoba, od čega 29 civila i 12 vojnika HVO-a. Civili su ubijani uglavnom iz blizine. Kuće su spaljene, a crkva i župni ured teško devastirani.

Njodgovorniji za ovaj zločin, i prema knjizi "Lukava strategija" koju je potpisao Rasim Delić, načelnik generalštaba Armije BiH je Samostalni prozorski bataljun Envera Buze.
 

Taj isti Buza dobio je poziv da se odazove saslušanju u svojstvu osumnjičenika bez ikakve prisile dolaska u Tužiteljstvo, dok se pripadnike HVO-a na kućnim pragovima pred djecom i velikim brojem susjeda privodi kako bi pompa bila što veća, a spektakl još bolji.

Ovim tekstom ne opravdavamo bilo koga tko je zavrijedio kaznu za stravične zločine, samo ukazujemo da mjerila nisu ista i dolazimo do zaključka da je ovaj potez Tužiteljstva BiH u najmanju ruku sramotan.

Iako se većina tužitelja ne slaže s ovom praksom, negdje očito postoji „rampa" koja ovo dopušta.

Napominjemo, spomenuti gospodin vrši dužnost ravnatelja Zavoda za geodeziju, pa se logično nameće i pitanje, je li zbog svog statusa u federalnoj instituciji dobio poziv, da onako usputno, dođe do Tužiteljstva na kavicu kako bi porazgovarali o ratnom zločinu - piše Prvi.tv.