Sporazum o tehničkoj suradnji za uspostavu internet stranice udruženja i fondacija registriranih na svim razinama u BiH potpisali su danas predstavnici federalnog i nekih županijskih ministarstava pravde tijekom prve Konferencije ministara pravde u Bosni i Hercegovini, predsjednika Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) BiH te Pravosudne komisije Brčko Distrikta održana je u Sarajevu.

Kako je priopćeno nakon konferencije, ostavljena je mogućnost da drugi sudionici naknadno stave njihov potpis.

U zajedničkoj izjavi s tog skupa je naglašeno da su organizacija Ministarske konferencije i njezin budući rad značajan korak u učvršćenju i nastavku reformskih inicijativa u sektoru pravde, prvenstveno u provedbi Strategije za reformu sektora pravde u BiH, koju su Vijeće ministara BiH, entitetske vlade i Pravosudna komisija Brčko Distrikta usvojili prošle godine, ali i aktivnosti što proizlaze iz Državne strategije za rješavanje predmeta ratnih zločina, preporuka i zaključaka sa sastanka Strukturalnog dijaloga, pododbora za pravdu, sigurnost i slobode, te aktivnosti koje se provode u okviru Reformske agende BiH za pristupanje Europskoj uniji.

''Očuvanje integriteta, učinkovitosti i neovisnosti sustava pravde je ključna odrednica svakog demokratskog društva. Dosadašnja praksa je pokazala da unutar ustavnog okvira BiH, sustav pravde koji predviđa jednake standarde i osigurava integritet, učinkovitost i neovisnost, nije moguće ostvariti bez aktivnog i koordiniranog djelovanja institucija odgovornih za njegovu uspostavu i funkcioniranje'', navodi se, između ostalog, u zajedničkoj izjavi.

Državni ministar pravde Josip Grubeša podsjetio je da je prije šest mjeseci usvojena Strategija reforme pravde BiH, kojom je Ministarska konferencija uspostavljena, te da je danas, kad je održana prvi put, okupila nositelje izvršne vlasti, pravosuđa i uprave.

Ministarske konferencije su uspostavljene radi osiguranja koordiniranog praćenja provedbe najvažnijih strateških programa i aktivnosti od zajedničkog interesa za sektor pravde u BiH, naglašeno je u zajedničkoj izjavi. Održavanjem konferencija omogućuje se usuglašeno rješavanje najvažnijih pitanja u sektoru pravde, razmjena iskustava i bolje korištenje domaćih i stranih potencijala, navedeno je također.

Sudionici prve konferencije izrazili su podršku aktivnostima na uspostavi partnerskih odnosa, međusobnoj suradnji i zajedničkom radu institucija sektora pravde.

Praćenje provedbe zajedničkih mjera i inicijativa, davanje stručnih mišljenja i prijedloga za rješavanje najvažnijih reformskih pitanja u sektoru pravde vršit će funkcionalne radne grupe koje će biti uspostavljene rješenjem ministra pravde BiH na prijedlog institucija koje sudjeluju u radu Ministarske konferencije.

Preporuke i zaključci na ovim konferencijama se donose konsenzusom i na svakoj će biti izrađeni zajednički zaključci i izjave za javnost, navedeno je također u zajedničkoj izjavi sudionika prvog skupa.

Konferencije će se održavati dva puta godišnje.