Američki predsjednik Joe Biden u petak će telefonom razgovarati s kineskim kolegom Xi Jinpingom o ruskoj invaziji na Ukrajinu, priopćila je u četvrtak Bijela kuća.

Riječ je o tome da "komunikacijski kanali između Sjedinjenih Država i Narodne Republike Kine ostanu otvoreni", rekla je u priopćenju glasnogovornica američke izvršne vlasti Jen Psaki.

Dvojica čelnika će razgovarati o "suparništvu" Washingtona i Pekinga te o "ratu Rusije protiv Ukrajine i o drugim pitanjima od zajedničkog interesa", dodala je.

SAD je nedavno ocijenio "veoma zabrinjavajućim" stajalište o "svrstavanju Kine uz Rusiju" u ukrajinskom ratu, pošto se američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan u Rimu sastao s Yang Jiechijem, najvišim diplomatskim dužnosnikom Kineske komunističke partije.

Kineski komunistički režim, koji veoma drži do veza s Moskvom i s kojom ujedno dijeli veliko neprijateljstvo prema SAD-u, nije htio pozvati ruskog predsjednika Vladimira Putina da povuče svoje snage iz Ukrajine.

No "bezgranično prijateljstvo" kojim se Peking javno diči, stavljeno je na kušnju zbog rata u Ukrajini i čini se da je režim predsjednika Xi Jinpinga iznenađen ukrajinskim otporom prema ruskoj ofenzivi i oštrinom zapadnih sankcija.

Sastanak u Rimu na visokoj razini koji je trajao sedam sati, visoka dužnosnica Bijele kuće ocijenila je "intenzivnim" i "veoma iskrenim".

Susret se održao u napetim okolnostima, dok su američka glasila pisala da je Moskva zatražila gospodarsku i vojnu pomoć od Pekinga u invaziji na Ukrajinu.

Američki State Department je rekao da "pomno prati u kojoj će mjeri Kina ili neka druga zemlja pružiti pomoć Rusiji, bilo materijalnu, gospodarsku ili vojnu."

Peking raspolaže "snažnim polugama" utjecaja na Moskvu koje bi mu mogle omogućiti da "zaustavi bezumno nasilje" u Ukrajini, ocijenio je glasnogovornik State Departmenta Ned Price.

Kina je pak predbacila Amerikancima da šire "lažne vijesti".

BIDEN KINESKI PREDSJEDNIK