Proruski pobunjenici i ukrajinske vlasti danas su dogovorili prekid sukoba u zračnoj luci Doneck, poprištu žestokih sukoba s puno žrtava koji traju gotovo bez prekida već nekoliko mjeseci, nakon što je potvrđeno da je sličan dogovor postignut za pobunjeničku regiju Luhansk.

Cilj pregovora je okončati sukobe u kojima je dosad ubijeno 4300 ljudi, a uslijedio je u trenutku kada se ukrajinski parlament sprema odobriti novu vladu u kojoj će biti nekoliko stranaca, među njima i jedna Amerikanka, Gruzijac i Litvanac.

Nova parlamentarna koalicija kao svoj glavni cilj ističe pridruženje NATO-u, što nije po volji Moskvi, a šef ukrajinske diplomacije Pavlo Klimkin koji ima sve izglede da zadrži funkciju u današnjem je radu sastanka Saveza u Bruxellesu sudjelovao putem video veze.

Vlada i pobunjenici regije Luhansk zaključili su dogovor o prekidu vatre koji bi na snagu trebao stupiti 5. prosinca, kazao je samoproglašeni separatistički čelnik regije Igor Plotnicki, potvrdivši informaciju koju je ranije iznio OESS.

Ukrajinski general Vlodimir Askarov i ruski general Aleksander Lencov, koji su ranije pregovarali o primirju u Luhansku, sastali su se danas poslijepodne iza zatvorenih vrata u Donecku.

Promatrači smatraju da je prerano izvlačiti zaključke o tomu hoće li sukobi prestati. Većina ih je prilično skeptična po tom pitanju.