Policijski službenici Sektora kriminalističke policije MUP-a Unsko - sanske županije u koordinaciji sa Tužiteljstvom USŽ lišili su slobode uposlenika jedne mikrokreditne fondacije iz Cazina zbog sumnje da je pronevjerio oko 400.000 KM, kazali su za Klix u MUP-u USŽ.

Osumnjičeni LJ. N. (1976.) iz Cazina je u vremenskom periodu od početka 2013. pa do kraja 2014. godine, obavljajući poslove kreditnog službenika u mikrokreditnoj fondaciji, poslovnica Cazin, realizirao ukupno 51 ugovor o kreditu na imena i prezimena osoba s područja grada Cazina.

"Tom prilikom istim osobama nije isplatio novčane iznose koji su navedeni u ugovorima o kreditu, već je novčane iznose koji su navedeni u pojedinačnim ugovorima o kreditu nakon što ih je podigao na blagajni mikrokreditne fondacije prisvajao sebi, dok je osobama s kojima su zaključeni ugovori davao iznose od 280 KM do 500 KM", kazala je Snežana Galić, glasnogovornica MUP-a USŽ.

Preostali dio novca po osnovu realiziranih Ugovora o kreditima osumnjičeni je zadržao za sebe i na taj način sebi pribavio materijalnu korist u novčanom iznosu većem od 400.000 KM, te je u istom iznosu pričinio štetu osobama na čija imena i prezimena su realizirani navedeni krediti.

Osumnjičeni LJ. N. priveden je u prostorije Tužiteljstva USŽ i predan postupajućem tužitelju na daljnji rad, a tereti se da je počinio kazneno djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja.