Predsjedništvo BiH zaprimilo je dopis Ministarstva obrane BiH u vezi sa proslavom Dana Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH i Dana Vojske Republike Srpske, a kojim se od Predsjedništva BiH traži stav u vezi sa programom proslave i obraćanjem predsjednika Republike Srpske na središnjoj svečanosti.

''Neprihvatlјivo je da program proslave Dana Vojske Republike Srpske i Dana Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH, koji, po zakonu, baštini tradiciju Vojske Republike Srpske i, sukladno toj bašini, podrazumijeva i tradicionalno obraćanje predsjednika Republike Srpske, bude predmetom nove političke krize u BiH'', istaknuto je iz Ureda predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića.

Dodaje se kako je ''neprimjereno da se instituciji predsjednika Republike Srpske, koji je bio vrhovni zapovjednik Vojske Republike Srpske, pokušava zabraniti obraćanje na proslavi Dana Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH, koji nastavlјa da baštini tradiciju Vojske Republike Srpske''.

Ovim dopisom, kojim se traži izjašnjenje Predsjedništva BiH, nastavlјa se praksa negiranja postojanja Republike Srpske i njezinih institucija, dodaje se.

''Ta praksa u BiH započeta je osporavanjem obilјežavanja 9. siječnja, Dana Republike. Ovakvim pristupom, nepoštivanjem Republike Srpske i njezinih institucija, te stalnom proizvodnjom političkih kriza, svaki dan je sve manje Bosne i Hercegovine. Očigledno je da u BiH postoje političke snage kojima te krize trebaju, a te političke snage ne dolaze iz Republike Srpske'', ističe se u dopisu iz Ivanićevog ureda.