Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je u četvrtak u Ankari kako je nepotrebno čekati ovoliko vremena da se formira Vijeće ministara BiH.

''Koliko sam ja razumio i turska strana i sam predsjednik Erdogan smatraju da je neophodno što je prije moguće formirati Vijeće ministara kako bi se mogli nastaviti operativni sastanci na bilateralnoj razini'', rekao je Dodik u izjavi novinarima nakon sastanka s predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom u Ankari.

Kako s NATO-om?

Dodik je podsjetio da je Erdogan članovima Predsjedništva BiH kazao da podržava put BiH k euroatlantskim integracijama, što je, kako je rekao, razumljivo, jer je Turska i sama članica NATO-a.

''Sve što je rečeno na press konferenciji od strane predsjednika Erdogana je potpuno jasno i ukazuje na to da, kao što ja razumijem tursku poziciju oko NATO-a jer je ona članica NATO-a, i podršku koju daje BiH na tom putu, tako isto treba razumjeti da Srbija i Republika Srpska nije spremna da se kreće k članstvu, ali isto tako je spremna da nastavi dobru suradnju s NATO-om'', rekao je Dodik, uz napomenu da postoji ''visok stupanj razumijevanja po tom pitanju. Moram reći kako smo upravo na ovaj način obostrano razumjeli cijelu situaciju'', naveo je.

Trasa autoputa

Potpisani Memorandum o razumijevanju u vezi s izgradnjom autoputa Beograd – Sarajevo, kako je rekao Dodik, uputa je na koji način će se cijeli proces kretati.

''Više je to mapa puta. Dakle, mi treba sada da sjednemo i formiramo radnu grupu između Turske i Bosne i Hercegovine. Ovaj put mogu da kažem da je predsjednik Erdogan jasno izrazio spremnost Turske da podrži izgradnju ovog puta'', rekao je Dodik.

Kako je naveo, BiH bez idejnog rješenja trase puta nema ni okvirnu financijsku sliku samog projekta ali po onome ''kako bismo mogli sada da utvrdimo, to je negdje oko tri milijarde eura, kompletna trasa i mi trebamo ući u projektiranje. Problem uvijek može biti u detaljima, ali sam isto tako uvjeren da autoritet predsjednika Erdogana je takav da će bitno ubrzati procedure i mogućnost da se krene u izgradnju''.

Dodik je dodao da je Turska vrlo korektna u pogledu izbora trase puta, kazavši da turska strana nije nametala rješenje u vezi s trasom.

''Oni su prihvatili konsenzus koji je postignut. Dakle od Višegrada, preko Rogatice, do Pala, Sarajeva, zatim ide prema Tuzli, Brčkom, od Brčkog prema Rači gdje već iz Beograda kreće izgradnja te trase puta'', pojasnio je.

Plin i vlast

BiH i Republika Srbija su usuglasile dodirnu točku na Rači, kako je rekao, što podrazumijeva mogućnost da se krene u realizaciju.

Dodik je ukazao i na važnost da Turska stane iza projekta priključenja Bosne i Hercegovine energetskom projektu, plinskom projektu Turski tok.

''Mislim da mi u BiH imamo konsenzus i da nitko ne bi trebao praviti problem, kao što sam rekao to nije samo razvojno nego i ekološko pitanje jer gotovo svi gradovi u Bosni i Hercegovini imaju problem zimi s grijanjem na fosilna goriva što omoguaćava značajan stupanj zagađenja'', rekao je Dodik.

Dodik je rekao i da nije optimističan što se tiče formiranja vlasti na državnoj razini.

''Mi smo spremni to uraditi danas i nemamo nijedan uvjet. Oni koji imaju uvjete neka to objašnjavaju, ja nemam uvjeta'', rekao je Dodik.