Na pitanje o tome vodi li Republiku Srpsku na put odcjepljenja, Dodik se našalio da će se prije ostatak BiH odcijepiti od Republike Srpske.

''Јa mislim da će se prije ostali dio BiH odcijepiti od Srpske, a ne mi od njih'', rekao je Dodik.

Izmišljeno božanstvo

Proces koji se vodi protiv mene pred Sudom BiH je politički, a ne pravni, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u intervju koji je dao za HRT a koji je večeras emitiran u Dnevniku ove televizije.

''Nema nikakve osnove u zakonu. Činjenica je da stranac koji nije izabran odlukom mijenja zakon štiteći svoja nedjela, tvrdeći da svako tko ne postupa kako on kaže, zato što je on neko izmišljeno božanstvo, ide u zatvor na šest mjeseci do pet godina'', rekao je Dodik za HRT.

Poručio je da to govori više o BiH, te istaknuo da je ta zemlja apsurda.

''Tako je i u ovom slučaju. To govori više o BiH, zemlji koje nema, koja je apsurdna, koja nije sređena. Da jedan stranac može mijenjati zakonodavstvo, to ne može proći nigdje - izjavio je Dodik.

Logika prestaje

Citirao je nobelovca Ivu Andrića te naglasio da kada se uđe u BiH - logika prestaje.

''Sve upućuje na onu Andrićevu: Kada uđeš u BiH - prestaje logika. Ovdje nikakve logike nema. Imate sud i tužilaštvo na nivou BiH koji nemaju ustavnu osnovu, jer Ustav BiH nije dao pravo BiH na pravosuđe. To je nametnuto odlukama koje nisu u skladu ni s Ustavom ni sa Dejtonom'', rekao je Dodik.

Dodik se osvrnuo i na tvrdnje ministra obrane u Savjetu ministara Zukana Heleza da se na teritoriju Srpske nalaze kampovi za obuku paravojnih skupina.

''Zgodna laž koja se plasira već duže vrijeme. Lažni narativ o ruskom utjecaju. To je za prestravljene građane Brisela gdje idem danas, kada nemate struje u jednoj ulici, kriv je Putin, a ne lokalne vlasti. Zgodna laž. Nikakvih kampova nema, paravojnih formacija nema. Ako imate EUFOR, snage koje su zadužene za sigurnost u BiH i praćenje razvoja situacije i kada oni kažu da toga nema, što da ja objašnjavam više'', naveo je Dodik.

Džemati i paradžemati

Dodao je ipak da postoje ozbiljne informacije o prisutnosti bivših ISIL-ovih boraca u BiH.

''S druge strane postoje ozbiljne informacije o džematima i paradžematima, stranim ratnicima, onima koji su bili u ISIL-u pa se vratili, i njihovim porodicima. To je jedna geneza koja postoji, vuče se i nije nestala'', dodao je Dodik.
Konzistentan političar

Komentirao je i odnos sa predsjednikom Zoranom Milanovićem. Ustvrdio je da je konzistentan političar koji dobro razumije stvari te da dijele iste vrijednosti.

''Milanović je konzistentan predsjednik. Volim sa njim razgovarati. On je uvijek neformalan i zato je zanimljiv. Čovjek koji štiti interese svoje države. I ona je potpisnik Dejtonskog sporazuma i time i garant tog sporazuma. Nepravedno je izbačena, kao i Srbija, iz procesa odlučivanja preko Saveza za implementaciju mira u BiH'', naveo je Dodik.

''Time se Hrvatska što se tiče BiH stavila na marginu kao i Srbija, a neki drugi su stavljeni u poziciju da nešto odlučuju. Mislim da predsjednik Milanović to vrlo dobro razumije i da dijelimo iste vrijednosti'', dodao je.

Dodik se osvrnuo i na svoj odnos sa političarima u BiH. Rekao je da bolje surađuje s Draganom Čovićem nego sa Bakirom Izetbegovićem.

Američki favoriti

''Složeni su odnosi u BiH. Kada god pokušate govoriti apstraktno, onda rizikujete da ste u problemu. Sa Čovićem razgovaram dugo godina. Nikada nismo došli u poziciju da budemo posvađani, da se nešto što je dogovoreno - ne ispoštuje. Nema prizemnih podvala kao što to bude sa Izetbegovićem. To će vam potvrditi Čović, ja i svi drugi'', rekao je Dodik.

''To je rezultat toga što su Amerikanci dugo od njih pravili favorite. Oni uvijek znaju da će iza njih stati Amerikanci na štetu Hrvata i Srba. Oni uvijek imaju lagodnu poziciju pa mogu i lagati'', dodao je Dodik.