Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine potvrdio je u srijedu kako je tijekom večeri imao neugodan susret s veleposlanikom SAD-a u BiH Ericom Nelsonom potuživši se novinarima kako mu je američki diplomat "zaprijetio" zbog njegovog ponašanja u proteklim danima.

"Bilo je nekih stvari i to doživljavam kao prijetnju i ne mogu vjerovati da se upuštaju (SAD) u takvo nešto. BiH pripada nama, a ne njemu, da on prijeti u njenoj obrani", rekao je Dodik.

Pet godina pod sankcijama

Srpski član Predsjedništva BiH je već gotovo pet godina na popisu osoba pod sankcijama američkog ministarstva financija nakon što je označen prijetnjom po provedbu Daytonskog sporazuma i to zbog svojih izjava kojima je prijetio odcjepljenjem Republike Srpske od BiH.

Te je prijetnje Dodik ponovio u jeku sadašnje krize prouzročene ultimativnim zahtjevima iz RS-a da se izmijeni zakon o Ustavnom sudu i iz njega eliminiraju stranci suci.

Dodik je u srijedu glasanjem protiv praktično blokirao sjednicu Predsjedništva BiH onemogućivši donošenje bilo kakvih odluka.

Odmah nakon sjednice Predsjedništva veleposlanik Nelson sastao se s Dodikom u zgradi Predsjedništva BiH, a nakon toga je na Twitteru veleposlanstva SAD objavljena poruka kako je tom prigodom preneseno upozorenje da Washington podupire Dayton i teritorijalni integritet BiH te da će svaki postupak kojim se to dovodi u pitanje imati posljedice.

Nije rekao čime točno mu je prijetio

Dodik je potvrdio kako mu je veleposlanik Nelson zaprijetio, ne pojašnjavajući čime točno, ali je odbio mogućnost povinovanja zahtjevima iz Washingtona.

Rekao je kako će bez obzira na stajališta SAD nastaviti "štititi interese RS-a".

"Rekao sam mu da je naša politika skromna, ali ponosita, i da nećemo odustati od osnovnih principa bez obzira koliko SAD bio velik i oni na ovaj način iskazivali prijetnju. Žao mi je što je to učinio", izjavio je Dodik.