SNSD traži da BiH putem zajedničkih institucija uputi ispriku državi Srbiji zbog lažnog optuživanja, rekao je predsjednik ove stranke Milorad Dodik dodavši kako SNSD smatra da Narodna skupština Republike Srpske treba zatražiti da predstavnici Srba u zajedničkim institucijama BiH redefiniraju svoje ponašanje i da ne sudjeluju u odlučivanju.

Dodik je rekao kako SNSD odbacuje način predstavljanja BiH na međunarodnoj razini i osuđuje brutalan napad na Srbiju, nakon jednostranog podnošenja zahtjeva za reviziju presude Međunarodnog suda pravde protiv Srbije.

Dodik tvrdi kako je podnošenjem revizije presude protiv "izvršen brutalni napad na Srbiju od Bošnjaka".

Nakon sjednice Predsjedništva SNSD-a, istaknuo je kako SNSD smatra da je potrebno uputiti objašnjenje svim relevantnim svjetskim faktorima o ovoj situaciji kršenja Daytonskog sporazuma, uz čije provođenje ostaje SNSD i odbacuju udare na RS.

Nakon potpisanog ugovora o mehanizmu koordinacije nije bilo, kaže, nikakvih drugih aktivnosti na tom planu.

''Upozoravamo da nema europskog puta BiH bez mehanizma koordinacije'', kazao je Dodik na press-konferenciji.

Govoreći o aranžmanu sa MMF-om, Dodik je rekao da je Republika Srpska opet kolateralna šteta BiH zbog blokade aranžmana.

Naime, u Banja Luci je danas održana sjednica Predsjedništva SNSD-a kojoj su, osim Dodika, prisustvovali potpredsjednici Nebojša Radmanović, Željka Cvijanović, Nikola Špirić, Radovan Višković, te Marko Vidaković, kao i glavni tajnik Luka Petrović.

bljesak.info