Srpska demokratska stranka (SDS), Partija demokratskog progresa (PDP), Ujedinjena Srpska (US), Demokratski savez (DEMOS), Socijalistička partija Srpske (SPS), Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) i Socijaldemokratska partija (SDP).

Svim ovim strankama zajedničko je to što će u 2023. godini birati najuže rukovodstvo, uključujući predsjednika stranke, a u trku za preuzimanje vrha stranke, prema dosad dostupnim informacijama, ući će stara, kao i već provjerena imena.

Također, u ovoj godini ističu i četverogodišnji mandati Miloradu Dodiku i Bakiru Izetbegoviću, liderima SNSD-a i SDA, pa je realno očekivati da će i ove dvije stranke krenuti s postupkom izbora stranačkog rukovodstva.

Kada je u pitanju SDS, novi predsjednik birat će se u svibnju.

"U svibnju će biti održana Izborna skupština u kojoj će biti izabrano novo rukovodstvo SDS-a", poručio je nedavno vršitelj dužnosti predsjednika ove stranke Milan Miličević, koji je i prvi pretendent da izbriše v.d. ispred svog imena i postane novi predsjednik najveće opozicijske stranke u Republici Srpskoj.

A iako su se u posljednje vrijeme više puta spominjala i neka druga imena, poput Đorđa Milićevića, Milana Radovića i drugih, kako saznaju Nezavisne, Miličević ima podršku najvećeg dijela stranke za novog lidera.

PDP sigurno dobiva novo ime za predsjednika. Branislav Borenović više nema pravo kandidirati se jer je bio predsjednik u dva uzastopna mandata. Međutim, situacija u PDP-u daleko je od jednostavne. Stranku potresaju žestoki sukobi, posebno na relaciji Jelena Trivić - Draško Stanivuković, koji su i glavni kandidati za fotelju. To stvara dodatni pritisak i podjele u PDP-u jer, kako je potvrđeno iz više izvora u stranci, dio članstva stoji uz Stanivukovića, a dio uz Trivić. Jasno je, kažu naši izvori, da netko od njih dvoje neće nakon izbora ostati u PDP-u, a nagađa se da bi Trivić i prije toga mogla napustiti stranku, te osnovati svoju.

Mnogo su jasnije stvari u Ujedinjenoj Srpskoj i Socijalističkoj partiji Srpske, gdje Nenad Stevandić i Goran Selak imaju najveće šanse da ostanu na čelu stranaka.

Ipak, Stevandić nije želio otkriti hoće li se uopće kandidirati.

"Stranka u svibnju dobiva novi Glavni odbor i ostale organe. Ne znam hoću li se kandidirati, vidjet ćemo", poručio je Stevandić za "Nezavisne novine".

Ni Goran Selak nije izričito potvrdio da će se kandidirati za predsjednika SPS-a, ali je naveo da će biti održani izbori na svim razinama u stranci.

"Na sjednici Glavnog odbora 24. prosinca 2022. godine donijeli smo odluku da se u ovoj godini ide s unutarstranačkim izborima na svim razinama. Od mjesnih odbora, općinskih i gradskih odbora i Glavnog odbora", rekao je Selak.

"DEMOS će novog predsjednika dobiti do kraja travnja", potvrdio je za "Nezavisne novine" lider ove stranke Nedeljko Čubrilović.

Ove godine ističe i četverogodišnji mandat predsjedniku SNSD-a Miloradu Dodiku, koji je predsjednik ove stranke još od 10. ožujka 1996. godine.

Kako je rečeno iz SNSD-a, izbori u ovoj stranci su trebali biti održani još prošle godine, ali se odustalo od toga.

"Na Predsjedništvu stranke 2022. godine dogovoreno je da će unutarstranački izbori biti održani u rujnu, uoči izbora u BiH, ali se odustalo od te ideje, pa je odlučeno da se ide u redovnu proceduru. Očekujemo da to bude u svibnju ili lipnju ove godine. Birat će se svi odbori i, naravno, rukovodstvo stranke", kazali su  izvori Nezavisnih.

Izbori ove godine očekuju i Socijaldemokratsku partiju (SDP), a jasno je da Nermin Nikšić odlazi s mjesta predsjednika, jer po statutu nema pravo da se kandidira budući da mu ističe drugi mandat. Kandidati da ga zamijene trenutno su Vojin Mijatović, Denis Bećirović, Jasmin Imamović i Zukan Helez.

I HDZ bira novog predsjednika u ovoj godini. Sjednica Glavnog odbora stranke zakazana je za 30. travanj, a Sabor HDZ-a za 6. svibanj.

"Što se tiče predsjedništva HDZ-a, svakako ćemo morati imati prijedlog o jednoj osobi, a došlo je vrijeme da osvježimo sve, i izvršnu i zakonodavnu vlast, pa tako i nositelje političke vlasti kada je u pitanju HDZ", kazao je nedavno predsjednik HDZ-a Dragan Čović.