Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je ''bolno sjećanje na NATO bombardiranje Republike Srpske 1995. godine, kada je najveća vojna alijansa u povijesti ikada odlučila da bombardira mali narod, nalazeći neke navodne humanitarne razloge za nehumana postupanja'', prenosi Srna.

Nema bježanja

"Živa su sjećanja na taj težak trenutak u povijesti Srba. Posebno boli činjenica da je to bilo upereno prije svega protiv civilnog stanovništva, ne samo protiv vojske", rekao je Dodik novinarima u Doboju.

On je naglasio da je NATO definitivno i utjecao i kreirao tko će biti pobjednik u tom ratu, kako će tko proći.

"Stavio se na drugu stranu, protiv srpskog naroda, a, osim osiromašenog uranija, jasno je da je pokušano da se utječe i na politički aranžman u samoj BiH", istaknuo je Dodik.

Dodik je rekao da Srbi to ne mogu zaboraviti i ne smiju bježati od toga da otvoreno govore o svemu.

Milorad Dodik najavio je u petak u Doboju da će osigurati 50.000 KM za obnovu objekata u vlasništvu Župne kancelarije u ovom gradu koji su oštećeni tijekom poplava 2014. godine.

"Ovdje smo da konačno realiziramo jedan raniji dogovor koji je iz nekih razloga ostao nezavršen", rekao je Dodik i dodao da će sredstva od 50.000 KM biti na računu crkve već u ponedjeljak, 2. rujna, te najavio nastavak pomoći.

Suživot

Dodik je naglasio da je Doboj osigurao slobodu djelovanja vjerskim zajednicama sa povoljnom sigurnosnom situacijom.

"Veoma je važno da u ovom našem složenom društvu, u cijeloj BiH, bude omogućen slobodan rad svim vjerskim zajednicama koji podrazumijeva dobru suradnju, njegovanje vjerskih vrijednosti, ali i međureligijsku suradnju za stabiliziranje ukupnih prilika na ovim prostorima", istaknuo je Dodik.

Gradonačelnik Doboja Boris Jerinić podsjetio je na značaj i ulogu katoličkog svećenika Pere Iljkića tijekom poplava 2014. godine i na njegovu nesebičnu pomoć građanima svih naroda.

Iljkić je zahvalio Dodiku za novčanu podršku za sanaciju oštećenih vjerskih objekata.

Iljkić, koji je član lokalnog Međureligijskog foruma, istaknuo je da je Doboj grad u kojem je uspostavljen lijep suživot.