Predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas Srni da je politika dvostrukih standarda izvor destabilizacije regije, bilo da dolazi od europskih političkih elita ili političkih elita iz Federacije BiH.

- Zalagati se za suverenitet i teritorijalni integritet BiH, a koketirati sa narušavanjem integriteta Srbije jeste ono što stalno radi političko Sarajevo i to nikada neće biti prihvaćeno u RS - naglasio je Dodik.

On je pozvao predstavnike političkih stranaka iz Sarajeva da, ako su zaista za poštivanje granica na Balkanu, javno kažu da je Kosovo južna srbijanska pokrajina i da poštuju teritorijalni integritet Srbije.

- Na taj način smirili bi duhove u BiH. Javna je tajna da bi oni, koliko sutra, priznali nezavisnost Kosova da im na tom putu ne stoji veto iz RS. O kakvoj onda principijelnoj politici očuvanja granica i stabilnosti u regiji govore - rekao je Dodik, komentirajući izjavu hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića da nema nikakve analogije između BiH i Kosova, prenosi Srna.

Komšić je izjavio da je politika etničkih razgraničenja i etničkog čišćenja putem razmjene teritorija, odnosno zagovaranje te vrste politike, izvor destabilizacije zapadnog Balkana, ali i povratak na retrogradne politike i ideologije životnog prostora nacija.

- Neće biti nikakvih razgovora ni promišljanja o teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH niti će bilo ko svoje gubitke kompenzirati na BiH - rekao je ranije Komšić.