Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da Srpska mora imati dokazano jedinstvo kako bi mogla očuvati najbolje vrijednosti Daytonskog mirovnog sporazuma.

- Zato nije slučajan udar na jedinstvo Republike Srpske, odnosno političko nejedinstvo koje se stvara upravo sada - rekao je Dodik, obraćajući se na Skupštini Asocijacije "Stvaraoci Republike Srpske" održanoj na Palama, čime je svečano obilježen dan kada je 1991. godine počela sa radom Skupština srpskog naroda u BiH.

On je ocijenio kako su osnovne vrijednosti Daytonskog mirovnog sporazuma što može zadržati Republiku Srpsku u BiH, koja može egzistirati jedino na bazi izvornih principa napisanih u Daytonu.

- Kada se suprostavite rastu `monstruma` koji se zove BiH onda ste separatista, ali se naša politika u biti svodi na borbu za prava i odgovornošću za Republiku Srpsku - rekao je predsjednik Republike.

Dodik je istaknuo kako se razdoblje stvaranja Republike Srpske nikada ne smije zaboraviti i da se moraju njegovati događaji koji su doveli do toga.

On je naglasio kako se mora izraziti zahvalnost tadašnjim političarima za izdržljivost i trajnost u stavu, te za jasnu koncepciju koja je na početku išla za tim da se iskoriste sve moguće faze dogovora sa drugima narodima u BiH.

- Zato je potrebna kultura sjećanja na te dane, ali i obveza da se u institucionalnom smislu održi retrospekcija svih tih događaja. Zbog toga sam danas ovdje i kao predsjednik Republike, ali i kao čovjek koji je sudjelovao u tim burnim događajima - rekao je Dodik, koji je bio član prvog saziva Skupštine srpskog naroda u BiH.

On je podsjetio kako je bilo jasno kuda se BiH kreće onog trenutka kada je tadašnji muslimanski lider Alija Izetbegović rekao da će žrtvovati mir za BiH, ali da je krivica za rat prebačena na Srbe.

Prema njegovim riječima, srpski zastupnici iz vremena raspada bivše Jugoslavije iskazivali su političku volju da se zaštiti srpski narod.