Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da nije siguran da je moguće održavanje neke nove međunarodne konferencije o promjeni Daytonskog mirovnog sporazuma.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i član predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović otvorili su danas u Neumu dvodnevni znanstveno-istraživački skup "Hrvati Bosne i Hercegovine - nositelji europskih vrijednosti?"

"Hrvatska podržava cjelovitost i suverenitet BiH. Spremni smo pomoći u borbi protiv međunarodnog terorizma, snažno ćemo djelovati prema međunarodnoj zajednici s ciljem dogradnje Daytonskog sporazuma, za izgradnju stabilnosti BiH i u izgradnji njezinog europskog puta. Stoga Hrvatska očekuje žurno donošenje izbornog zakona koji će jamčiti jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda, nužno donošenje statuta Mostara i provođenje lokalnih izbora, te pravovremeno djelovanje međunarodne zajednice u uključivanje u rješavanja problema", kazala je, između ostalog, hrvatska predsjednica Grabar Kitarović u Neumu, prenosi Anadolija.

Na upit u vezi s izjavom predsjednice o tome da treba mijenjati Daytonski sporazum, Dodik je odgovorio da ne zna što je motiv za takvu tvrdnju, podsjećajući da daytonski Ustav BiH ima jasnu proceduru na tom planu.

"Nisam siguran da je moguće doći do neke nove međunarodne konferencije, a i međunarodne okolnosti su takve da nije izvjesno što bi takva konferencija mogla polučiti kao ozbiljan rezultat",  precizirao je Dodik, navodeći da ostaje da se poštuju procedure, te podsjećajući da u Ustavu BiH piše da se taj akt može mijenjati na bazi sporazuma dva entiteta.