Čan Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas u Brčkom da BiH, kao i sam pojam njenog opstanka, ruši koncept suživota jer nema suživota na mržnji koju muslimani imaju prema Srbima, prenosi N1.

''Za nas Srbe je BiH velika nevolja i regresija – u njoj ne možemo da vidimo nikakav progres, ali naprosto prihvatamo činjenicu da je ona sastavljena od dva entiteta, tri konstitutivna naroda, da ima Ustav koji poštujemo i nećemo moći da ga se odreknemo. Samo takva BiH za nas ima smisla'' naglasio je Dodik u izjavi novinarima nakon svečane akademije povodom neustavnog dana RS u Brčkom.

Vjeruje u budućnost RS

Dodik je rekao da je priča o građanskoj BiH podvala, kao i ona 1992. godine – da se priča o apstraktnom čovjeku, a da se Srbi pretvore u građansku manjinu i da im se daju manjinska prava.

''Samo luzeri i oni koji nemaju odnos prema narodu pristali bi na tako nešto. Mi ne pristajemo. Mi hoćemo da se poštuje Ustav i da dobijemo ono što je potpisano i što nam je dano. Podvala je svima nama kada nas uporno optužuju da smo krivi za to što nećemo da se ostvare njihove želje'' rekao je Dodik.

On kaže da ne vjeruje u budućnost BiH, već u budućnost Republike Srpske, što je jednako stavu koji može da čuje od kolega u Predsjedništvu BiH kada osporavaju RS.

''Oni su legalizirali da imaju pravo da nešto ne vjeruju, a ja moram da vjerujem. Zato ja ne vjerujem i neću nikad. Zato što to nema smisla. Prođoše nam životi oko te besmislene ideje koja se zove BiH, umjesto da smo svi imali slobodu da se razvijamo i živimo jedni kraj drugih'' rekao je Dodik.

''Nema suživota''

Dodik je ukazao da BiH, kao i sam pojam njenog opstanka, ruši koncept suživota jer u unitarnoj zemlji, kakvu oni hoće, nema suživota.

''Nema suživota na mržnji koju muslimani imaju prema Srbima'' rekao je Dodik.

On je upitao šta bi Srbi trebalo da kažu za Prvi i Drugi svjetski rat, za činjenicu da su muslimani i Hrvati pobili u Јasenovcu i svim drugim stratištima?

''Nisu to činili Nijemci, kako smo učili. Najčešći egzekutori tog vremena su bili muslimani i Hrvati. U Garavicama kod Bihaća najvažniji organizator pokolja 14.000 Srba u tri dana u srpnju 1942. bio je musliman, koji je kasnije postao tajnik Komiteta u Bihaću'' naveo je Dodik i dodao da u Bihaću, gdje su nekada oko polovine stanovništva činili Srbi, sada živi 37 Srba.

Dodik je ponovio da Srbi ne traže ništa osim onog što im je dano, a ako to ne bude moglo, kaže, Republika Srpska nije bez snage.

''Vidimo da orgijaju danas po Sarajevu veoma žestoko, prozivajući čak i Srbiju i predsjednika Aleksandra Vučića, da nešto, kao, organizira… Srbija je jasna u svojim pozicijama i ona poštuje Daytonski sporazum'' rekao je Dodik i ocijenio da im to nije dovoljno, jer bi, po njima, Srbija morala da poštuje politiku Sarajeva, koja traži degradaciju Srba i Republike Srpske.

Srbija garantira mir u regiji

On je rekao da se to neće dogoditi, te da je Srbija mirotvorna zemlja, koja garantira stabilnost regiji.

''Mi smo za stabilnost. Mi nemamo nijedan vojni plan, nijednu vojnu razrađenu aktivnost, naše akcije su političke i takve će ostati ''– rekao je Dodik.

Dodik je rekao da Republika Srpska poziva sve u BiH da počnu da čitaju Ustav i da se njemu prilagode te poručio da Srpska ne može prihvatiti antiustavni sistem jer je on protiv nje i dovodi je u poziciju da izgubi svoja prava.

''Ostrašćenost muslimana da, uz podršku i asistenciju administracije predsjednika SAD Joe Bidena, navodno, sada 'dohakaju”'Republici Srpskoj neće se dogoditi. Јeste da je SAD moćna i da ne bi trebalo da imamo problema s njom, ali kad već moramo da imamo problema, onda moramo da kažemo da to nije isto kao što je nekada bilo i da upravo SAD asistira najžešćem ustavnom rušenju jedne zemlje, kao ovdje u BiH'' rekao je Dodik.