Predsjedništvo Bosne i Hercegovine zatražit će sveobuhvatan dokument koji će sadržavati mjere vezane za migrantsku krizu jer to danas nismo dobili od Vijeća ministara BiH, potvrdio je novinarima u Sarajevu predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik nakon današnje sjednice.

On smatra da bi BiH mogla inicirati skup na kojem bi s predstavnicima nadležnih tijela Crne Gore i Srbije mogli dogovoriti mjere za sprečavanje ulaska ilegalnih migranata u BiH, odnosno dogovoriti mjere prije svega zbog trgovine i naplaćivanja za prelazak tih ljudi preko granice što se smatra jednim od osnovnih problema.

''To bi bila efikasnija mjera nego bilo kakvo angažiranje pripadnika Oružanih snaga BiH. Svi znaju gdje migranti prolaze, ali nema akcije u tom smislu stoga su nam potrebne efektivne mjere. Očekujemo od Vijeća ministara da će predložiti takve mjere. Zato ništa još u vezi s tim nismo zaključili'', dodao je Dodik.

Govoreći o europskom putu BiH ocijenio je da su sve akcije sada usmjerene na njegovo zaustavljanje, napominjući da su iz Europske komisije naglasili potrebu prije svega formiranja izvršne vlasti, dodajući da to nije problem ukoliko nema uvjetovanja.

Kazao je da zbog ovakve situacije građani trpe, a BiH gubi međunarodni integritet, zbog čega bi bilo bolje, kaže Dodik, da je još u prosincu formiran novi saziv Vijeća minista BiH.

''Nije dobro što nemamo vlast. Dolaze važni događaji kakav je samit lidera kada će doći oko 14 predsjednika država u BiH u okviru inicijative suradnje u jugoistočnoj Europi'', podvukao je Dodik.

Kako je zaključio u izjavi za medije, spreman je implementirati sve napisano u dokumentu u kojem su ranije on kao lider Saveza nezavisnih socijeldmeokrata (SNSD) te predsjednici Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Bakir Izetbegović i Dragan Čović raspodijelili pozicije u Vijeću ministara.