Predsjednik RS-a Milorad Dodik izjavio je danas da je oslobađajuća presuda za Nasera Orića "prilika da se rehabilitira  priča o već zakazanom referendumu" u tom bh. entitetu o Sudu i Tužiteljstvu BiH, "jer s ovakvim postupanjem nemaju ni minimalnu podršku Srba".

Pozvao je Srbe, koji rade u Sudu BiH da "napuste tu instituciju, jer je današnja presuda točka preko koje se ne može preći", zbog čega poziva da se otkaže legitimitet Sudu  i Tužiteljstvu BiH. Dodik je Srbe zaposlene u Sudu BiH pozvao da dođu na razgovor u institucije RS-a da bi se dogovorili o daljim potezima. Očekuje i da srpski predstavnici u institucijama BiH zauzmu stav o tom pitanju, jer Sud i Tužiteljstvo BiH, kako kaže, više nemaju podršku Srba. ''Oslobađajuća presuda Naseru Oriću je dokaz da u ovoj zemlji nema kazne za evidentne zločine učinjene protiv Srba'', ustvrdio je.

Dodiku je sporno i što je predsjedavajući Sudskog vijeća u "slučaju Orić" bio Bošnjak, odnosno da "Bošnjak sudi Bošnjaku". Podsjećamo, Sud BiH oslobodio je danas prvostupanjskom odlukom bivšeg zapovjednika Armije RBiH u Srebrenici Nasera Orića i pripadnika te vojske Sabahudina Muhića po svim točkama optužnice za zločine nad srpskim ratnim zarobljenicima na području Srebrenice 1992. godine.