Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je kako će novim zakonom o nepokretnoj imovini "Republika Srpska vratiti u svoju nadležnost svu imovinu, pa i onu koja je ranije prenesena na BiH, istaknuvši kako je to pitanje riješeno jer, prema Daytonskom sporazumu, imovina pripada entitetima".

"Razbili ste BiH"

"Ako nam budete otimali imovinu, razbili ste BiH. Mi u toj BiH nećemo biti. Ova ekipa ljudi neće razgovarati u Parlamentarnoj skupštini, u Vijeću ministara o tom pitanju jer je to pitanje riješeno", rekao je Dodik novinarima u Banja Luci, a piše N1.

Osvrnuvši se na raniju odluku Ustavnog suda BiH o privremenom stavljanju van snage Zakona o nepokretnoj imovini za funkcioniranje javne vlasti Republike Srpske, Dodik je naveo da "nijedan sud na svijetu ne donosi privremenu mjeru, te poručio da nitko neće oteti imovinu Srpske".

"Pokušali smo se prilagoditi ranijoj presudi. Mislili smo da je to dovoljno. Vratit ćemo svu imovinu u nadležnost Republike Srpske u sljedećem zakonu koji će biti na dnevnom redu", naglasio je Dodik.

Dodik je naveo da je ranije pokrenuta priča o vojnoj, odnosno perspektivnoj vojnoj imovini i da "pojedini s razlogom inzistiraju na pitanju imovine Srpske".

"Mi ćemo uzeti da bi ostavili"

"Odvojit ćemo Republiku Srpsku ako nam pokušate oteti imovinu. Ako je to pitanje uzmi ili ostavi, mi ćemo uzeti da bi ostavili", poručio je predsjednik Republike Srpske.

Govoreći o pristupanju EU i postavljenih 14 prioriteta, Dodik je kao ključno izdvojio funkcioniranje Ustavnog suda BiH "u kojem sjede strani suci", ali i pitanje, kako ga je nazvao, "lažnog visokog predstavnika".

"Na sva pitanja dat ćemo naše odgovore i oni će biti jasni. Odbijamo bilo kakvu centralizaciju BiH po bilo kojem pitanju. Neće se dogoditi centralizacija BiH", ponovio je Dodik.

On je istaknuo da neće pristati na pojedinačne razgovore, jer bi se moglo dogoditi da u tom slučaju ostanu neriješena navedena dva važna pitanja za Republiku Srpsku.

"Nećemo u NATO jer su ubijali našu djecu"

Dodik je naveo da EU nije jedini i put bez alternative, te dodao da "Unijom ne upravljaju političari u Bruxellesu".

On je istaknuo da je upitna sudbina EU, odnosno "da će se raspasti nakon povlačenja SAD iz Europe".

"Još uvijek smo na priči o europskom putu, ali nismo na NATO putu i nikada nećemo biti. NATO je obrambeni savez, nije napadački, kao što je napao nas u dva navrata i bacao osiromašeni uranij. Zbog toga nećemo biti članica, jer ste ubijali našu djecu koja još nisu rođena. To znači da ste imali nešto povijesno protiv ovog naroda", istaknuo je Dodik.