Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će biti održan referendum o nezavisnosti Republike Srpske od BiH, a njegov datum bit će tek određen.

"Postoji odluka o razdvajanju, ali još nije određen konkretan datum. Potrebno je da se uradi dosta analiza. Mi bismo to željeli već sada, ali, osim nas, postoje još dvije strane u tom procesu. Za ovo je, naravno, potrebno vrijeme", rekao je Dodik u intervjuu za TASS na marginama Peterburškog međunarodnog ekonomskog foruma /SPIEF/.

On je rekao da predstoji proces pregovora o razdruživanju.

"Uvjereni smo da već postoji dovoljno povijesne, civilizacijske zrelosti da je to potrebno i da će se dogoditi", istaknuo je Dodik.

Prema njegovim riječima, ako bi Republika Srpska ostala u sastavu BiH bilo bi to gubljenje i vremena i mogućnosti i zato je potrebno što prije ostvariti to što Srpska želi da bi prestalo trošenje resursa uzalud se nadajući da će BiH nešto učiniti.

"Mi nikako ne želimo da stvaramo nestabilnost na teritoriju naše zemlje, zato smo, prije svega, predložili BiH da se odvojimo i krećemo se u tom pravcu", rekao je Dodik, prenosi Srna.