Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je danas da nije zadovoljan položajem srpske nacionalne komponente u Oružanim snagama BiH te da je neprihvatljivo da od pet najvažnijih funkcija u Oružanim snagama i Ministarstvu obrane BiH nema nijednog Srbina.

''To ne može tako i mora se promijeniti. Ako se to ne bude mijenjalo neće ni funkcionirati'', rekao je Dodik.

Ta srpska pozicija u Oružanim snagama BiH, kaže, mora se više vidjeti, te u tom smislu smatra da se treba preispitati struktura i organizacija, a borit će za bolji status vojnika, posebno iz srpske komponente.

''Hoćemo vojsku kojoj vjeruje ovaj narod. Nećemo vojsku koja je neka tuđa, po standardima koji se ubrzano nastoje nametnuti, ubrzano gurajući u neke vojne strukture... To nas ne zanima, ja sam protiv toga. S ovom strukturom se srpski narod još uvijek ne osjeća sigurno. Zato je važno da nastojimo izgraditi partnerstvo u BiH. Najvažnije od svega je da sačuvamo mir, želimo da sačuvamo sigurnost'', rekao je Dodik u obraćanju na prijemu u Vojarni “Kozara” u Banja Luci u povodu pravoslavnog Božića.

Najavio je da će RS nastaviti slaviti 9. siječanj kao “dan RS-a”, bez obzira na sva osporavanja.

''Ulazimo u vrijeme kada ćemo se bez oklijevanja boriti za naša ustavna prava'', naveo je Dodik i ustvrdio da mnoge nadležnosti nisu date BiH Ustavom, već su naknadno nametnute.