- Ne mislimo prije isteka zadatog roka, a to je 2017. godina, raspisivati referendum o neovisnosti Republike Srpske. Ja nisam separatist, samo pokušavam da se poštuje Dayton - poručio je Milorad Dodik gostujući u Pressingu na N1.

Na pitanje hoće li raspisati referendum o neovisnost RS, ako prođe referendum od Sudu i Tužiteljstvu BiH, Dodik je odgovorio kako je to je sticaj okolobosti i da će do 2017. godine pokušati sve da se BiH uredi u skladu s Daytonom i s interesima tri naroda i dva entiteta.

On je istakao kako neće biti potrebe za referendumom o statusu ako se bude poštovao referendum o Sudu i Tužiteljstvu BiH.

- To će značiti da se uvažava RS, Srbi i da možemo rješavati stvari. Pozivam sve političke predstavnike Bošnjaka da se otklonimo Međunarodne zajednice i da napravimo unutarnji dogovor. Trebamo zajednički napraviti Sud koji ima legimitet RS i Srba - kaže predsjednik RS-a.

Radončić i Izetbegović su dogovorili primirje, a premijer Srbije, Aleksandar Vučić je rekao kako je to opasno homogeniziranje Bošnjaka.

- Znam da je Vučić veliki prijatelj BiH, ali i Republike Srpske. Ja sam za stabilnost. Nisam protiv aranžmana Radončića i Izetbegovića, iako dobro znate da nema teške riječi koje nisu izmjenili. Ipak, mene interesuje stabilna FBiH - kaže Dodik.

On je rekao kako će SNSD u državnu vlast ući samo kao predstavnik RS.

- Za BiH je najbolje da se u njoj svi osjećaju dobro. Želim da se poštuje interes RS. Prije tri godine sam bio zainteresiran da BiH dobije status kandidata EU i bio spreman učiniti sve, ali su drugi kočili taj put. Sada to ne zavisi od mene - ističe Dodik.

- Nisam ja socijalni slučaj da meni neko treba pomagati - odgovorio je Dodik na pitanje da li će mu Dragan Čović pomoći da uđe u Vijeće ministara BiH.