Nakon što je britanski veleposlanik u BiH Julian Riley kazao da određeni političari iz RS-a "promoviraju nezakonite aktivnosti opasne po sigurnost i stabilnost zemlje", na društvenoj mreži X oglasio se predsjednik RS-a Milorad Dodik kazavši kako bi Riley "trebao znati da kao diplomat prvenstveno treba poštivati institucije zemlje u kojoj se nalazi, poštivati njezin suverenitet i demokratski izabranu vlast".

"Kao i njegovi prethodnici, a samo je nastavio istu praksu, na krajnje drzak način iskazao je nepoštovanje prema institucijama Republike Srpske i srpskom narodu koristeći se neprimjerenim ocjenama rada predstavnika institucija Srpske", istaknuo je Dodik.

Dodaje i to kako se "taj kolonijalni odnos može primijeniti na Federaciju BiH, mi s tim nemamo problema, ali u odnosu na Republiku Srpsku ne možemo ne reagirati na takvo ponašanje".

Ističe kako je poruka jasna – "nećete dobiti imovinu Republike Srpske".

"Kada pokažete poštovanje prema srpskom narodu i institucijama Republike Srpske, onda će se promijeniti i naš odnos prema veleposlanicima Velike Britanije u Bosni i Hercegovini", zaključio je Dodik.

Podsjetimo, Riley je kazao kako bi učestale Dodikove optužbe na račun Zapada bile smiješne kada ne bi isticale štetu koju on i njegova vladajuća koalicija nanose Bosni i Hercegovini.

Osvrnuo se Riley i na usvajanje zakona kojim je u RS-u kriminalizirana kleveta upravo kako bi "Dodik ušutkao kritički orijentirane medije koje smatra svojim neprijateljima".

"Veoma smo zabrinuti zbog moguće zloupotrebe zakonodavstva od političara ili politiziranih pravosudnih struktura. OSCE, Ujedinjeni narodi, Vijeće Europe i Delegacija EU-a u Bosni i Hercegovini pojasnili su da je zakon kojim se kriminalizira kleveta u suprotnosti s obvezama Bosne i Hercegovine na planu ljudskih prava i nije u skladu s njenim europskim putem", zaključio je Riley.