Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je izrazio veliko zadovoljstvo nakon sastanka sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.

U telefonskom javljanju za Nezavisne novine, predsjednik RS naveo je da sastanak bio veoma dobar te da su razmijenili mišljenje o pitanjima od obostranog interesa, kako ekonomskim tako i političkim.

Dodik je Putina upoznao sa ekonomskom, financijskom i političkom situacijom na prostoru RS i BiH. Obostrano su izrazili zadovoljstvo uspjehom koji ostvaruje Zarubežnjeft.

"Nakon ovog sastanka, ali i jučerašnjeg sa rukovodstvom Zarubežnjefta, mislim da su sve spekulacije da Zarubežnjeft namjerava da obustavi svoju proizvodnju demantirane", kazao je Dodik.

Predsjednik Srpske je Putina upoznao i sa činjenicom da Republika Srpska ima rast bruto domaćeg proizvoda od oko tri posto i da to predstavlja njenu dodatnu sigurnost i da smo spremni da radimo na još većem zbližavanju Srpske i Rusije, prenosi Srna.

"Već krajem godine ćemo se, shodno ranijim dogovorima, naći sa gubernatorom Sankt Peterburga i tamo promovirati novo Predstavništvo Srpske, što bi trebalo da bude novi zamajac naše suradnje", naglasio je Dodik.

Također, razgovarali su o potrebi da se u regiji osigura stabilnost i mir. Ruska Federacija je zaineresirana da kao faktor stabilnosti mira osigura poštovanje međunarodnog sporazuma, prije svega Daytonskog, u punom kapacitetu.

"Putin je poželio stabilnost i uspjeh Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini", dodao je Dodik. Dodao je još i da je "Putin upoznat sa referendumom i da je u tom pogledu sve već rečeno."