Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je sinoć, uoči obilježavanja 9. siječnja, kako je Bosna i Hercegovina zemlja koja nema šanse za uspjeh i kako je rješenje u "mirnom razlazu", pri čemu smatra da bi referendum bio dobra stvar.

On je, govoreći za RTRS o sutrašnjoj proslavi u Banjoj Luci, rekao kako će se na Trgu okupiti svi sudionici smotre gdje će biti Treći pješadijski puk OSBiH.

"Oni će biti postrojeni. To će biti zadnji put. Iduće godine ćemo organizirati jednu veteransku jedinicu, jer na to imamo pravo. Obući ćemo ih u tradicionalne uniforme vojske Republike Srpske, i oni će biti ti koji će nadomjestiti", istakao je Dodik, dodavši da "nitko ne može RS spriječiti u obilježavanju svoje tradicije", prenosi Klix.ba

Kako je naveo, pitanje da li će sudjelovanjem u obilježavanju Dana RS-a pripadnici Trećeg pješadijskog puka snositi odgovornost, predstavlja i najvažniju temu ovog obilježavanja.

"Pozivam sve pripadnike Srba da izađu i da budemo zajedno. Nama je važno da se okupe sve političke snage i sve institucije Srba ovdje i u Republici Srpskoj i u zajedničkim institucijama (institucijama BiH op.a.)", rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, idealisti koji dolaze sa strane pokušavaju napraviti neki koncept od države.

"Po čemu Bosna i Hercegovina mora da bude?... Zasniva se isključivo na idealizmu muslimana u BiH koji kao, navodno, hoće neku svoju veliku državu. Pa, nemaju šanse. Idealizam se odnosi na to da oni nama ne mogu spriječiti u Banjoj Luci ništa što mi želimo obilježavati", istakao je on.

Dodik je, kao primjer, naveo proslavu Dana RS-a koja će biti održana danas, 9. siječnja.

"Po čemu je to BiH, kao njihova država, muslimanska, ovdje prisutna u Banjoj Luci. Ni po čemu. Prema tome, zašto bi se robovalo BiH", naveo je on, predloživši da se BiH mirno raziđe na entitetskim linijama, a onda da se svi usmjere na suradnju.

Za novi referendum kaže kako bi bila dobra stvar, ali naglašava kako time ne želi nikoga plašiti, već da se "samo bori za prava RS-a".

Predsjednik manjeg bh. entiteta ističe kako je sasvim legitimno tražiti referendum, "ne baš sutra", ali svakako u ovoj godini.

"Mi želimo svake godine održati jedan referendum koji će nas približiti jačanju naših institucionalnih i državnih prava", naveo je on.

Upitan da li je planiran i referendum o osamostaljenju Republike Srpske od BiH, Dodik je odgovorio kako "nije taj na dnevnom redu ove godine, sigurno. Ako nas događaji ne ubrzaju".