Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je u utorak nove korake koji bi vodili ka izdvajanju Republike Srpske iz BiH, no iz oporbe u tom entitetu su mu odmah poručili da ne računa na njihovu potporu u takvim planovima koje su ocijenili opasnom avanturom.

Dodik je uoči sjednice vrha njegovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) novinarima u Banjoj Luci kazao kako će potkraj listopada ili početkom studenog ta stranka parlamentu RS proslijediti prijedlog odluka kojima bi se odbilo sudjelovanje u Oružanim snagama BiH, državnim policijskim agencijama i obavještajnoj službi (OSA) te Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću.

Pojasnio je kako bi to značilo da će RS istodobno formirati svoje slične institucije koje bi bile pandan državnim.

Ustvrdio je kako to ne bi bio korak ka razbijanju teritorijalnog integriteta BiH nego “vraćanje suvereniteta RS-u”.

Nećemo se povući pred prijetnjama i sankcijama… Naša je procjena da u ovom trenutku nema natrag, kazao je Dodik.
 

Iz Partije demokratskog progresa (PDP) koja je trenutačno vodeća među oporbenim strankama u RS odmah su reagirali najavom kako Dodik na njihovu potporu u provedbi ovakvih planova ne treba računati, prenosi Hina.

Prijedlozi Milorada Dodika i SNSD-a, koji najavljuju radikalne mjere, nemaju ničiju potporu i očevidno je da za cilj imaju stvaranje sukoba i političkog kaosa u Republici Srpskoj i BiH, stoji u reagiranju predsjedništva PDP-a.

Dodali su kako bi prioritet parlamenta RS morala biti borba protiv korupcije u svim dijelovima društva te procesuiranje osoba koje su u to umiješane.

Istaknuli su kako Dodik svoje radikalne prijedloge iznosi u trenutku kada je otvorena afera povodom činjenice da je zdravstveni sustav koji je pod nadzorom Dodikovih kadrova teško oboljele od Covida u bolnicama liječio industrijskim umjesto medicinskim kisikom za što je nužno utvrditi odgovornost.

Posebice tražimo jasne odgovore u aferi ‘Kisik’ koja je šokirala i uznemirila javnost, jer je prema dostupnoj dokumentaciji RS godinama nabavljala lijek medicinski kisik od neovlaštenih tvrtki koje nisu imale dozvolu za promet lijekova, čime su ugroženi životi i zdravlje velikog broja ljudi u svim dijelovima RS, naveli su iz PDP-a.