Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je svako nadlijetanje stranih aviona, a posebno američkih, klasičan primjer provokacije, zastrašivanja i pritiska.

Dodaje kako su svi Republici Srpskoj svjesni imajući u vidu činjenicu da se srpski narod, nažalost, dobro sjeća preleta aviona nad glavom i bacanja osiromašenog urana u proteklom ratu.

Podsjetio je “da su brutalno i strašno bombardiranje u novijoj povijesti najviše osjetili građani Sarajevsko-romanijske regije”.

Na pitanje Srne da prokomentira najavu Veleposlanstva SAD u BiH da će dva američka aviona sutra imati nizak prelet iznad nekoliko gradova u BiH u znak, kako su naveli, partnerstva BiH i SAD, Dodik je ocijenio da ta bezumna najava za RS i njene građane predstavlja ništa drugo do zastrašivanje i brutalnu represiju, ali i dokaz da Amerika danas, kao vodeći nosilac amoralizma u svjetskoj politici zastrašivanje, i agresiju naziva partnerstvom.

"Jasno je da sprovodeći represivnu politiku Amerika ne bira sredstva i svojim političkim demonizmom nameće zakon nasilja ničim izazvana. Partnerstvo se gradi na poštovanju, u ovom slučaju na uvažavanju Ustava i Daytonskog sporazuma. A kada se umjesto toga u BiH, zajednici tri ravnopravna naroda i dva entiteta, tako donosi odluka usprkos volji jednog naroda i jednog entiteta koji se protivi tome, onda to nije partnerstvo, već pokušaj okupacije i negiranje demokratske volje građana”, istakao je Dodik.

On je ponovio da se RS ne protivi partnerstvu sa SAD, ali na demokratskim principima i kako to Dayton nalaže, kao ravnopravni entitet u BiH.

“Kad SAD budu spremne da se tako ponašaju, mogle bi u Republici Srpskoj da imaju partnera”, poručio je Dodik.

Predsjednik RS je rekao da nijedan Srbin u institucijama BiH nije dao suglasnost za ovu provokativnu namjeru Ambasade SAD u BiH, te da su ovim potezom SAD podijelile BiH.

Bilo čija je odluka i tko god je donio, rekao je Dodik, jasno je da je riječ o provokaciji, pritisku i svojevrsnoj prijetnji srpskom narodu, Republici Srpskoj i njenom rukovodstvu.