Član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da je odbio inicijativu međunarodne zajednice za održavanje sastanka savjetnika ureda članova Predsjedništva BiH o približavanju stavova o reduciranom Godišnjem nacionalnom programu za NATO (ANP).

To je njegovo pravo

Time je Dodik odgovorio na navode predsjednika SDA Bakira Izetbegovića o tome da medijatori iz međunarodne zajednice trenutno rade na približavanju stavova o ovom pitanju.

"Moji ljudi se neće sastajati s njima. Ako neko sada želi da uvuče Amerikance u sve ovo, ja to odbijam i mi u tome nećemo sudjelovati. Željko Komšić je kao predsjedavajući zakazao sjednicu o tom godišnjem planu prije sjednice o imenovanju mandatara tvrdeći da neće dati suglasnost na mandatara ukoliko se ne usvoji ANP. On se ovaj put poigrao. Ali to je njegovo pravo. Ja ću biti na obje sjednice, odnosno na toj sjednici i na izvanrednoj koju ću zatražiti kao srpski član Predsjedništva. Sačekat ćemo da istekne 30 dana od sporazuma i onda imamo razne mehanizme", kazao je Dodik nakon susreta s veleposlanikom Rusije Petrom Ivancovom.

Dodik je rekao da će, ako ne dođe do imenovanja mandatara nakon isteka sporazuma SDA-SNSD-HDZ, određena rješenja predložiti NSRS-u, ali nije otkrio koja.

"U Ustavu stoji da se BiH sastoji od dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Neću dozvoliti da se ometa volja srpskog naroda", podvukao je Dodik.

Prorok

Upitan koliko će trajati formiranje vlasti na državnoj razini, rekao je da nije prorok.

"Netko je odlučio da ometa izbornu volju srpskog naroda, a koliko vidim i hrvatskog. To sam vidio kada na dnevni red sjednice Predsjedništva BiH nije stavljena točka o imenovanju mandatara. Uglavnom, NSRS će imati određene prijedloge prema FBiH kada istekne sporazum o formiranju Vijeća ministara BiH", kazao je Dodik.

On je kazao da je BiH eksperiment koji je neuspješan, a da sama prisutnost OHR-a govori o tome.

"Sam OHR je zloupotrijebio dejtonski sporazum i bitno ga degradira. BiH je mogla biti uspješna zajednica da nije upala u centar nasilja odluka visokog predstavnika", rekao je on.

Na upit kako komentira odluku Inspektorata RS koji je donio rješenje kojim je naložio poništavanje fakultetske diplome direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Bosne i Hercegovine Osmana Mehmedagića, Dodik je rekao da, ako se utvrdi da se radi o lažnoj diplomi, treba trajno zabraniti rad obrazovne ustanove koja je izdala tu diplomu, piše Klix.