Predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da bi idućeg tjedna mogla biti zakazana sjednica Predsjedništva na čijem dnevnom redu bi se našlo imenovanje Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Vijeća ministara.

"Bruxellesu je jasno i oni očekuju da što prije bude formirana vlast na svim nivoima, a prije svega Vijeće ministara. To je jasno i meni, ali i drugoj dvojici članova Predsjedništva", rekao je Dodik za današnje Nezavisne novine.

Dodik je istaknuo da je i ranije mogla biti formirana vlast na nivou institucija BiH, jer je već poznato ime predsjedatelja.

"Važno je samo da druga dva člana Predsjedništva pristanu da se održi sjednica i da se to završi. Bilo je bespotrebno da zakazujem sjednicu na kojoj oni ne bi odlučivali o toj temi. Kada se dogovorimo i kada budu htjeli odlučivati, mogu zakazati sjednicu bilo koji dan", naveo je Dodik.

Dodik je istakao da oni stalno razgovaraju na tu temu kada imaju priliku i da vjeruje da će to biti brzo završeno.

Željko Komšić rekao je u srijedu novinarima u Bruxellesu da bi nakon povratka u BiH trebali početi razgovori u vezi s imenovanjem predsjedavajućeg Vijeća ministara.

"Impresivno je svjedočiti kako su novi članovi Predsjedništva ostavili po strani razlike i nastupili ujedinjeno u prvom zajedničkom susretu sa evropskim službenicima", ocijenio je jučer na "Twitteru" šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark.

List podsjeća da je blokada formiranja vlasti na nivou BiH uslijedila kada su stranke u Federaciji BiH poručile da Tegeltija neće biti imenovan za predsjedavajućeg Vijeća ministara dok ne prihvati odluku Predsjedništva BiH u vezi sa Akcijskim planom za članstvo BiH u NATO-u.

Potom je iz Republike Srpske poručeno da je poznat stav Srpske po tom pitanju, a to je vojna neutralnost, na koju je obvezuje rezolucija Narodne skupštine Srpske, te da će Srpska pratiti što Srbija radi u vezi sa Sjevernoatlantskim savezom, prenijela je Srna.