Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik pojavio se danas u prostorijama Tužiteljstva BiH, kako bi dao iskaz zbog neprovođenja odluke Ustavnog suda BiH, odnosno, organiziranja referenduma o Danu RS.

Kako je priopćeno iz Tužiteljstva ''Dodika ispitao tužitelj Odjela tri u okviru predmeta u vezi s krivičnim djelom neizvršenja odluke Ustavnog suda BiH''.

Nakon ispitivanja, postupajući tužitelj nastavit će istragu u ovom predmetu.

Kako je objavila Slobodna Bosna, Dodik je u strogoj diskreciji, bez znanja novinara, oko 14 sati došao u Tužiteljstvo BiH na saslušanje pred državnim tužiteljem Miroslavom Markovićem.

Dodiku je, podsjeća Slobodna Bosna, prvi poziv za saslušanje upućen prije više od tri mjeseca, ali je on, čak i pod prijetnjom da bude priveden, uporno odbijao doći u Tužiteljstvo BiH.

''Prema još nepotvrđenim informacijama, Milorad Dodik je samoinicijativno kontaktirao Tužiteljstvo BiH kako bi dogovorio termin za saslušanje'', objavio je sarajevski portal.

Slobodna Bosna navodi kako je ''znakovito da se predsjednik Republike Srpske u Sarajevu pojavio pred sami kraj radnog vremena, posljednjeg radnog dana u ovoj godini, u pratnji Federalne uprave policije''.

Al Jazeera pak podjseća kako je Dodik ranije govorio kako mu "ne pada na pamet da se odazove na poziv za saslušanje u Sarajevu s obzirom na to da se ne osjeća sigurnim u glavnom gradu BiH", insistirajući na tome da bude saslušan na teritoriju Republike Srpske.

U okviru ovog predmeta do sada su zbog provođenja referenduma o Danu Republike Srpske 25. rujna saslušani članovi Povjerenstva za provođenje referenduma i šefovi zastupničkih klubova u Narodnoj skupštini Republike Srpske. 

Naime, u rujnu ove godine u Republici Srpskoj je održan referendum o tome hoće li se dan ovog entiteta slaviti kao 9. siječanj, što je Ustavni sud proglasio neustavnim. Ustavni sud također je u srpnju donio privremenu mjeru o obustavi odluke Narodne skupštine Republike Srpske o raspisivanju referenduma, ali je uprkos tome referendum održan.

Više političara već je dalo iskaz u ovom predmetu.

Iz Tužiteljstva BiH su priopćili da nastavljaju istragu.

Dodik tvrdi da su ispitivanja u ovom slučaju „politički motivirana“ i da postupajući tužitelj Tužiteljstva BiH treba obustaviti istragu.

''Odlučio sam da bez obzira na spekulacije razne vrste danas dam izjavu. Nazvao sam tužitelja i otišao u Tužiteljstvo BiH i dao sam izjavu'', dodao je Dodik.

U izjavi je, kaže, naveo da ne razumije zašto je uopće pozvan u Tužiteljstvo, ali da je istraga koja se vodi politička motivirana ne samo protiv njega, već i nekih drugih ljudi, „a naročito protiv RS-a“.