Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da Srbi imaju legitimno pravo istaknuti svoje zahtjeve, te naglasio da se ne može očekivati na Balkanu da budu riješena sva nacionalna pitanja drugih naroda, a da srpsko narodno pitanje ostane rasparčano u nekoliko zemalja.

Dodik je za Sputnik rekao da poštuje međudržavne granice, ali da traži da se poštuju i entitetske granice u BiH jer su one dio onoga što piše u Daytonskom sporazumu.

O prijedlozima bivših dužnosnika i veleposlanika sa Zapada za prekrajanje granica na Balkanu, Dodik je rekao da nije nikakvo čudo da govore jedno kad su ovdje, a drugo kad odu.

– Ali, ono što ostaje ovdje jeste nama navučena luđačka košulja koju mi ovdje trebamo raspetljavati. Dakle, očigledno je da je multikulturalizam propao, i to nisam ja rekao. To je rekla i (Angela) Merkel, (David) Cameron, to govore mnogi drugi, kazao je Dodik.

Prema njegovim riječima, multinacionalne i multiteritorijalne organizacije su u krizi, kao EU, i sve složene zemlje, kao što se vidi u Španjolskoj i Britaniji. Mnogo se stvari promijenilo, kaže, a ovdje se pokušava držati zaleđeni koncept od prije 30 godina.

– Ako pokušate nametnuti dijalog o tome, vi ste nacionalista, populista. U suštini čitav svijet se dramatično mijenja, a u ovom dijelu jugoistočne Europe, koji je bio refleks te optimistične Europe i zapadnog svijeta, se ne dovodi u pitanje nijedna stvar koja je tada nametnuta nasiljem, istaknuo je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske je rekao da on i dalje ostaje na svojim pozicijama u kojima ne može shvatiti da je netko u procesu raspadu Jugoslavije prihvatio i modelirao raspad te zemlje, a da je u BiH koja je bila sinonim za malu Jugoslaviju, ostavio iste narode koji nisu mogli dogovoriti se na razini bivše Jugoslavije i rekao: “Vi Srbi, Hrvati i muslimani, koji niste mogli na razini Jugoslavije surađivati, sad ima da šutite i surađujete u BiH”.

– To nije moja zabluda, ja sam imao zabludu i ona je bila Jugoslavija. I nisam jedini u tome. Ta zabluda je najveća zabluda srpskog naroda u novijoj političkoj povijesti. Ali, kad smo došli u poziciju da Jugoslavija ne postoji i kad znamo da BiH kao takva nikada nije postojala kao zasebna država kroz povjest i uvijek je bila dio većih konglomerata, monarhija i da nikada nije imala samostalni status, mi se sada vježbamo 20 godina zato što je netko po uredima po Zapadu rekao ovo moramo. Moramo pokazati da može, a u isto vrijeme ti isti principi multietničkog društva im propadaju po Zapadu, kazao je Dodik.

On je rekao da je veoma svjestan da postoje utvrđene granice, ali postoje i u okviru BiH entitetska razgraničenja.

- Ja tražim da se one poštuju. Ja poštujem međudržavne granice, onda tražim da se postoje i entitetske granice jer su one dio onoga što piše u Daytonskom sporazumu, kazao je Dodik.

Taj problem, smatra on, očigledno se mora rješavati tako što će se u političkom i teritorijalnom smislu praviti organizacija koja će pokrivati u velikom obimu narode koji su kompaktni.

– Ne možete očekivati na Balkanu da riješite sva nacionalna pitanja drugih naroda, a da srpsko narodno pitanje ostane rasparčano u nekoliko zemalja i da pokušavate u svakoj od tih zemalja unilateralno nametnuti rješenje koje je u suštini antisrpsko. Rušenje Daytona od strane međunarodne zajednice u BiH je antisrpska aktivnost koju međunarodna zajednica sprovodi sve vrijeme. Mi nismo imali ništa protiv Daytona, ali jesmo imali protiv intervencije stranaca, istaknuo je Dodik.

Na pitanje može li se reći da će biti mira na Balkanu kad se riješi srpsko nacionalno pitanje, Dodik je rekao da ni on niti Srbi ne prijete miru.

– Ali, Srbi imaju legitimno pravo istaći svoje zahjteve. Suočeni ste, recimo, na Kosovu s činjenicom da se mora riješiti albansko pitanje, ali očigledno da nitko neće postaviti srpsko pitanje na samom Kosovu, rekao je Dodik.

On smatra da će Srbi sami morati donijeti odluke o daljem kretanju.

– Hipotetički govoreći, prostor u kome bi se organiziralo da Bošnjaci imaju svoju državu u kojoj su dominantna većina, Srbi imaju svoju u kojoj su dominantna većina, Hrvati svoju, Albanci svoju djeluje da bi moglo biti najbolje moguće rješenje za dugoročnu stabilnost, naglasio je Dodik.

Komentirajući izjavu direktora Ureda za jugoistočnu Europu u State deparmentu Matthewa Palmera, koji je rekao da odluka o uvođenju sankcija Dodiku predstavlja “odgovor na njegove stalne antidejtonske aktivnosti i izjave”, predsjednik Srpske je pozvao Palmera da pokaže jedno mjesto gdje je kršio Dayton.

On je istaknuo da su sankcije protiv njega recidiv prošlosti i da vjeruje da se to neće dugo održati. Palmer je, smatra Dodik, očigledno prihvatio logiku američkog veleposlanstva u Sarajevu.

-Vidjet ćemo na kraju je li to definitivan stav i nove američke vlasti. Ima nekih ljudi s kojima kontaktiramo, a koji su na nekim važnim mjestima i koji pokazuju razumijevanje za razgovor na tu temu. Čuo sam nekoliko puta novog predsjednika Donalda Trumpa koji govori o tome da se neće miješati u poslove drugih zemalja. Naravno da velike zemlje ne mijenjaju brzo svoju politiku, ali mislim da je stvorena atmosfera za dijalog i to može biti dobro, istaknuo je Dodik, javlja Srna./HMS/