Predsjednik RS-a Milorad Dodik izjavio je danas da je jedna od veleposlanica u BiH uputila pismo u kojem navodi da RS treba da odustane od obilježavanja 9. siječnja kao "Dana RS-a“, što je neprihvatljivo.

''To bi isto bilo kada bih ja napisao u njenoj zemlji da oni treba da odustanu od obilježavanja svog dana'', rekao je Dodik novinarima. Kazao je da nije u pitanju veleposlanica SAD-a u BiH, ali nije želio da precizira o kome je riječ, jer će se, kaže, o tome kasnije voditi polemika.

Ocijenio je da je Ustavni sud BiH, koji je ranije osporio kao neustavan 9. siječanj kao Dan RS-a, politički sud, koji je odluke donio preglasavanjem i zloupotrebom.

''RS je svojim zakonom i provedenim referendumom pokazala što je volja srpskog naroda'', utvrdio je Dodik dodajući da su se danas u Banjoj Luci okupili svi srpski predstavnici vlasti na svim nivoima bez obzira na političku pripadnost. Poručio je i da su "samo naivni mogli vjerovati da će se volja jednog naroda kroz povijesnu težnju za slobodom i stvaranjem RS moći poništiti jednom administrativnom mjerom".

Tvrdi i da se "razvio jedan novi srpski patriotizam prema RS, da on postoji prema Srbiji i da nema patriotizma za BiH, te da ga nije bilo ni onda kada je ona bila u sastavu socijalističke Jugoslavije“.

''Zaustavili smo nametanja visokog predstavnika i spremni smo vartiti otete nadležnosti, što će biti teško, ali vraćanje ustavnih nadležnosti RS je glavni politički cilj'', naveo je on. Ponovio je da "srpski narod ima pravo da obilježava 9. siječanj, kao 'Dan RS-a', jer je ona tada nastala i vjeruje da će do naredne godine u svakoj općini u tom bh. entitetu postojati trg ili ulica koji će nositi naziv 9. siječanj“. Dodik i srpski dužnosnici u RS-u i na nivou BiH danas su položili vijence na spomenik palim borcima proteklog rata i palih boraca NOB-a.