Srpski član Predsjedništva BiH najavio je da će SNSD, čiji je lider, u bliskoj budućnosti izaći pred Narodnu skupštinu Republike Srpske sa analizom aktualnog stanja, osvrtom na godine u kojima je Republika Srpska trpjela reviziju Daytonskog sporazuma i sa prijedlozima šta bi trebalo da se radi u narednom periodu, a sve što bude usvojeno na toj sjednici parlamenta bit će plod širokih političkih konsultacija.

“SNSD će održati sjednicu Glavnog odbora polovinom rujna i utvrditi Političku platformu kao odgovor na novonastalu sutuaciju, predložiti je Narodnoj skupštini Republike Srpske na razmatranje i usvajanje. Sve do zakazivanja sjednice Narodne skupštine ostavljam mogućnost da se pronađe formula izlaska iz ‘ćorsokaka’ u koji su nas sve stavili pojedinci koji imaju izrazito kratkovidu političku pamet”, naglasio je Dodik u intervjuu Srni.

Upitan da prokomentira činjenicu da danas ističe rok predviđen sporazumom o formiranju Vijeća ministara koji su potpisali predsjednici SNSD-a, HDZ-a i SDA i koji je utvrđen kao razumno vrijeme za imenovanje kandidata za formiranje Vijeća ministara, Dodik je rekao da sada može konstatirati da je, kao i sve u BiH od Daytona do danas, i to bio pokušaj od sporazuma do nesporazuma, i tako u krug.

“Javnost u BiH je svjedok kako je taj sporazum rušen, a da se ni mastilo od potpisa na njemu nije osušilo, kako od nekih potpisnika, tako i od domaćih ali i međunarodnih aktera. SNSD, kao stranka koja je pobijedila na posljednjim Općim izborima i dobila mandat da predstavlja srpski narod u zajedničkim institucijama, odgovorno je ušla u razgovore o formiranju tih institucija, ali našu ozbiljnost nisu pratili svi partneri iz Federacije BiH”, istakao je Dodik.

On je naglasio da Godišnji nacionalni program za članstvo /ANP/ u NATO-u nikada nije bio uvjet za formiranje vlasti i potpuno je jasno da je sada ispostavljen kao uvjet da se spriječi ulazak SNSD u zajedničke institucije.

“Međutim, bilo bi naivno, neozbiljno i netočno reći da je problem nekonstituiranja zajedničkih institucija Godišnji nacionalni program za članstvo u NATO-u, jer nije”, rekao je Dodik i upitao zašto 11 mjeseci od izbora nije formirana vlada Federacije BiH ako je ANP uvjet uvjeta kada bar u Federaciji nema sporenja oko tog dokumenta, niti je SNSD politički subjekt u tom entitetu, niti tamo pregovara Milorad Dodik.

Ako je sve u redu, i ako je sve zbog ANP, kako tvrde, kaže Dodik, upitavši zašto nema vlade FBiH, županija… “Dakle, jasno je da su problemi složeniji i dublji od članstva u NATO savezu”, konstatirao je Dodik.

Na pitanje što je onda zaista problem da ne dođe do formiranja vlasti, Dodik je naveo da je SDA, stranka koja je dobila najviše glasova u bošnjačkom političkom tijelu, iz ovih izbora izašla sa znatno slabijim koalicijskim potencijalom, te da je dio problema u vezi sa konstituiranjem vlasti upravo zbog te činjenice.

“SDA mora praviti postizbornu matematiku i na županijskom i na federalnom nivou da bi se mogla pojaviti kao partner i na nivou zajedničkih institucija. Očigledno da /Bakir/ Izetbegović teško izlazi na kraj sa tim slagalicama i danas smo svi tu gdje jesmo”, istakao je Dodik.

On je naglasio da je danas, kao i svih prethodnih mjeseci, jasno tko je u BiH u stanju da funkcionira – funkcionira samo Republika Srpska, čija vlada uskoro obilježava godinu funkcioniranja nakon održanih Općih izbora.

“I kada sam svih ovih godina govorio da smo mi jedini dio BiH koji funkcionira, podsmijavali su mi se u FBiH. Neka se oni samo nastave podsmijavati gledajući novoimenovanu vladu na osnovu rezultata posljednjih izbora”, rekao je Dodik.

On je naveo da i u ime SNSD može i danas kazati da kao stranka kojoj je narod Srpske dao mandat da uđe u zajedničke institucije, neće pregovarati o Godišnjem nacionalnom programu za članstvo u NATO-u, jer bi time pogazili Rezoluciju o vojnoj neutralnosti koju je usvojila Narodna skupština Republike Srpske.

“Ako je suditi po izjavama i ostalih političara iz Republike Sppske, pa i onih opozicijskih, nema nitko tko bi prešao preko te rezolucije. Ili, možda i ima? Čujem od nekih da bi razgovarali o nekom reduciranom Godišnjem programu. Želim da javnost u Republici Srpskoj zna da nema reduciranog, malog ili velikog Programa, ima Godišnji nacionalni program za članstvo u NATO-u, i dokument koji ode u Bruxelles ima status Godišnjeg programa za članstvo u NATO-u”, pojasnio je Dodik u intervjuu Srni.

On je naglasio da to pojašnjava da ne bi slučajno netko doveo građane Srpske u zabludu u vezi s nazivom dokumenta, jer javnost u Srpskoj prema svim istraživanjima, a rađeno ih je nekoliko o toj temi, ima izrazito negativan stav prema putu BiH ka NATO savezu.

“I zbog naše, ali i međunarodne javnosti želim naglasiti da je odluka o nesvrstavanju u bilo koji vojni blok odluka koju je donijela Narodna skupština Republike Srpske isključivo i samo iz interesa Republike Srpske. Svako podvaljivanje da je naša odluka plod ruskog uticaja je sada već smiješna, i nitko iole ozbiljan je ne uzima u razmatranje.

Teza da je naš stav plod ruskog utjecaja bila je potrebna nekim političkim krugovima kako u Sarajevu, tako i u Republici Srpskoj za dodvoravanje vodećim zemljama članicama NATO-a, i vidimo je kao dio antiruske histerije koja je moderna posljednjih godina u svijetu”, konstatirao je srpski član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a.

On je rekao da je apsolutno siguran da i u samom NATO-u znaju da je to odluka Republike Srpske, i da čak razumiju razloge takve odluke, a iz NATO saveza je, kako kaže, više puta čuo stav da je kretanje ka Alijansi stvar dogovora u BiH.

“Svi koji se pozivaju na put ka NATO-u zbog opće sigurnosti u BiH zavaravaju javnost, jer NATO je još 1995. godine ušao u BiH i, koliko vidim, nemaju namjeru skoro da odu. Što se nas u Republici Srpskoj tiče, prisustvo vojnika u misiji Altea je potpuno dobrodošlo i mi ih vidimo kao dio ukupnih međunarodnih napora za očuvanje stabilnosti i sigurnosti u BiH.

Mi imamo Idnividualni program suradnje sa NATO-om, mi već surađujemo sa tom alijansom, mi ne pravimo ni probleme ni opstrukcije u toj suradnji, ali jednostavno ne želimo da budemo punopravne članice tog vojnog saveza, o razlozima smo govorili milijun puta i mislim da ih svi već znaju i zašto onda da idemo u NATO”, istaknuo je Dodik.

On je naglasio da BiH ne prijete nikakvi sukobi ni iznutra ni izvana. “BiH jeste u krizi, možda i u fazi raspadanja, ali ona sigurno nije u takvoj situaciji da se može i posumnjati da je ovdje ugrožen mir ili sigurnost i nitko nema nijedan relevantan ili ozbiljan pokazatelj da me demantira”, naveo je Dodik.

Bez obzira na sve političke razlike, kaže on, BiH je danas sigurnija i mirnija od mnogo zemalja koje nisu u fokusu međunarodne pažnje.

“I mi iz Republike Srpske učinit ćemo sve da ničim ne ugrozimo ni mir ni stabilnost u BiH. Zato bi možda bilo svrsishodno da se obratimo direktno NATO-u sa prijedlogom da ne vrši pritisak na BiH po pitanju slanja Godišnjeg nacionalnog programa za članstvo, jer time možda i nesvjesno sami destabiliziraju političke prilike u BiH”, ocijenio je Dodik.

Ukoliko bi NATO odustao od svojih zahtjeva, istakao je Dodik, direktno bi prestali svi navedeni razlozi za blokadu formiranja zajedničkih institucija u BiH, doodavši da možda zvuči naivno, ali NATO bi mogao odblokirati sav proces ukidajući MAP za BiH.

“Posljednjih dana sa više adresa kako domaćih, tako i međunarodnih, čujem da je usvajanje Godišnjeg nacionalnog programa za članstvo u NATO samo tehničko pitanje. Izvinite, ako je tehničko pitanje, zašto ga onda ne sklone da se ne bi mrcvarili bezuspješno o tehničkom pitanju”, upitao je Dodik.

Na pitanje kako komentira izjavu ministra vanjskih poslova u Vijeću ministara u tehničkom mandatu i potpredsjendika PDP-a Igora Crnatka u kojoj je pokušao optužiti SNSD da želi izazvati ratne sukobe, Dodik je rekao da svakako osuđuje takvu izjavu i smatra da je Crnadak to učinio iz sitnih političkih interesa.

“Takvu klevetu, takvu izmišljotinu na račun Republike Srpske, teško da bi izgovorio najveći politički taliban iz FBiH. Uzimanjem u usta riječi rat, Crnadak se nije pokušao obračunati sa SNSD, već sa cijelom Republikom Srpskom i neka mu služi na čast. I političku i osobnu! Dugo sam u politici, ali svoje političke razlike sa drugim strankama nikada nisam rješavao na štetu svog naroda i Republike. Zato je Crnatkova izjava za pun prezir i osudu”, naglasio je Dodik.

On je rekao da je zanimljivo da ministar vanjskih poslova i funkcioner PDP-a umire od straha od pomisli da Republika Srpska preispita svoje učešće u zajedničkim institucijama toliko da mu se i rat priviđa.

“Zbog takvog kadra u zajedničkim institucijama, mi i želimo da ispunimo narodnu volju i budemo dio tih institucija. Zbog takvog kadra kao što je Crnadak, Republika Srpska gubi svoj kredibilitet kako u samim zajedničkim institucijama, tako i van BiH. Što o nama da misle stranci, kada ministar iz Republike Srpske tako govori, a naslušali smo se raznih gluposti od priča o Srpskoj časti do rata. Međutim, to što su očite gluposti za naš narod, netko s vana drugačije upisuje i zapisuje, pa s toga javno pitam da li je to njihov manjak pameti ili narudžba izvana”, rekao je Dodik.

On je istaknuo da još jednom želi ponoviti da je na funkciju srpskog člana Predsjedništva BiH došao da štiti interes srpskog naroda koji ga je i birao.

“Sve što sam do sada uradio, uradio sam u namjeri da interes našeg naroda bude zaštićen. Od početka govorim da nisam otišao u Predsjedništvo da radim ni na čiju štetu, misleći pri tom na druga dva konstitutivna naroda. Ali, i političko Sarajevo, koje sada ima dva člana Predsjedništva, mora shvatiti da ne mogu niti hoću raditi protiv naroda koji me birao”, naglasio je Dodik u intervjuu Srni.

Ponovivši da je svima poznato da nije zaljubljenik u BiH, niti je netko tko će ginuti za nju, Dodik je istakao da ovu krizu doživljava problematičnom onoliko koliko ona proizvodi posljedice po Republiku Srpsku i da misli da je to jasno svima.

“Ako politički Bošnjaci ovim uvjetovanjem i otezanjem u konstituiranju institucija misle da imaju vremena, ne shvaćam zašto misle da sve vrijeme svijeta nije moje! Samo ih pozivam da me više ne pozivaju na Ustav, a da pri tom oni sami krše osnovne odredbe tog ustava, da me ne pozivaju na zakone, a krše zakone i druge akte institucija za koje se navodno zalažu, poput Zakona o Vijeću ministara ili Poslovnika o radu Predsjedništva”, poručio je Dodik.

On je upozorio da je na sceni onemogućavanje Republike Srpske da se izrazi politički, a sve kroz borbu protiv SNSD.

“Neka urade što god misle da će biti od koristi za njihovu političku priču, samo neka znaju da SNSD ima i vlastiti i koalicijski kapacitet i u Zastupničkom domu i Domu naroda. Odgovorna politika prema Republici Srpskoj, između ostalog, podrazumijeva i poštovanje izborne volje njenih građana i mi kao stranka koja je dobila najveće povjerenje nikada nećemo odsutati od prava pobjednika da preuzme odgovornost za predstavlje Republike Srpske u zajedničkim intitucijama”, poručio je srpski član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a.

Dodik je ocijenio da bi bilo dobro da i ostale stranke iz Republike Srpske, koje su dobile zastupničke mandate u parlamentu BiH razmisle da li je odgovorna nacionalna politika ono što svi gledamo posljednjih pet godina, kada gubitnici izbora u Srpskoj tu istu Republiku predstavljaju na zajedničkom nivou.

“Mi mislimo da nije, građani misle da nije, ostalo je još samo da SDS i PDP uvide da njihovo ponašanje nije nacionalno odgovorno. Nacionalno odgovorno ponašanje značilo bi spremnost za zajednički nastup koji bi podrzumijevao i napuštanje zajedničkih institucija ukoliko bi pozicija Republike Srpske bila ugrožena. SNSD neće odustati od toga da se napravi politički dogovor o odgovornoj politici svih iz Republike Srpske u zajedničkim institucijama”, poručio je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik u intervjuu Srni.