Predsjednik Republike Srpske i SNSD-a Milorad Dodik tvrdi da je za njega poraz, ako nije prvi na "crnoj listi“ bh. političara, koju, navodno, prave Sjedinjene Američke Države (SAD).

''Ukoliko je točno da veleposlanica SAD-a u BiH najavljuje 'crnu listu' za političare, to nije ništa novo. Ako nisam prvi na listi, onda je to za mene poraz'', rekao je Dodik novinarima u Doboju.

Smatra da je "apsolutno nedostojno jedne tako velike zemlje kao što su SAD da se njihov veleposlanik otvoreno miješa u unutrarnje stvari bilo koje zemlje, pa i BiH“.

''Mi imamo izvorni legitimitet i koga će oni staviti na tu listu, apsolutno me ne zanima. Ali to su priče zadnjih 20 godina, stalno neke liste, stalno nešto, uko god je od tih veleposlanika frustriran, ne može ostvariti svoje nakaradne ideje, odmah pričaju o nekim listama, pa neka pričaju to je njihov problem. Ali ako nije to što vi kažete, izvinjavam se veleposlanici SAD-a'', rekao je Dodik.

Ponovio je tvrdnje da popis iz 1991. godine uopće nije legaliziran, zbog čega je jučer vratio Narodnoj skupštini RS-a Zakon o policiji i unutarnjim poslovima u RS-u.

''Zašto recimo nije 1931. godina osnova za modeliranje organa na ovim prostorima, pa ćete vidjeti da je tamo bilo 70 posto Srba na ovim prostorima'', naveo je Dodik.

Dodao je da je Ustavu RS-a to nametnuo visoki predstavnik Volfgang Petrič, koji je napisao odrednicu ''koja uopće nije trebao pisati u Ustavu'', Dodik je istaknuo da iz tog razloga RS mora naći načina da odgovori, u uvjetima "kada Bošnjaci blokiraju promjene republičkog Ustava već 10 godina“.