Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da je "pitanje svih pitanja" veza između teške energetske situacije, predstojeće zime i svih dodatnih političkih pitanja koja bi mogla nastupiti u regiji i da zemlje regije pokušavaju izbjeći tu vrstu "savršene oluje" koja bi svima mogla napraviti probleme.

Novac za struju

Vučić je na konferenciji za novinare nakon sastanka predsjednikom Slovenije Borutom Pahorom rekao da je zamolio Pahora da, ako to bude na dnevnom redu Europskog vijeća ili nekog drugog tijela EU-a, traži da Zapadni Balkan bude dio podrške u novcu za uvezenu struju.

Pahor je rekao da je došao u Beograd u predvečerje sastanka Brdo-Brijuni koji će biti održan 12. rujna da bi se savjetovao s Vučićem, prije svega, u vezi s europskom perspektivom Zapadnog Balkana i u vezi s mirom, stabilnošću i razvojem Zapadnog Balkana.

"Mislim da postoji mogućnost da se na kraju sve vođe slože da se Srbiji otvore vrata da završi brže pristupne pregovore i da postane članica EU-a, da do kraja ovog tjedna Bosna i Hercegovina dobije status kandidata i da EU konačno ispuni svoju obvezu o viznoj liberalizaciji", rekao je Pahor.

Otvoreni Balkan

Naglasio je kako je Otvoreni Balkan jedna od rijetkih konstruktivnih inicijativa koja radi na povezivanju u regiji, naglasivši da je podržava, jer zna da će do kraja godine biti ponovo pokrenut Berlinski proces koji ima mnogo zajedničkog s Otvorenim Balkanom.

Naglasio je da Otvoreni Balkan nije zamjena za europske integraciju, već da je veliki prijatelj širenja EU-a sa kojom korenspondira.

Naglasio je da misli da je projekt Otvoreni Balkan "kao stvoren" da neki problemi, koji djeluju nerješivo, budu riješeni, ako bi mu se priključili Kosovo, Crna Gora i Bosna i Hercegovina.

Sankcije Rusiji

Pahor je istaknuo da bi želio da sve države koje bi da uđu u EU podrže i sankcije Rusiji, jer bi to bio "izraz kredibiliteta i vjerodostojnosti", da nikada nije podržavao i ni danas ne podržava odluku Srbije da ne uvede sankcije, ali da pokušava razumjeti tu odluku.

Ocijenio je da bi se više razmišljalo o sankcijama Rusiji kada bi postojala "stopostotna evropska budućnost" i veća i odlučnija volja Bruxellesa da brže uključuje države Zapadnog Balkana u EU.

Upitan hoće li Srbija uvesti sankcije Rusiji, Vučić je rekao da svi po svaku cijenu žele da se pridruži sankcijama Rusiji. Naveo je da Srbija ima obvezu da se u skladu s europskim pravnim tekovinama priključi europskoj vanjskoj politici neposredno pred članstvo u EU-u.

"Još nas nitko nije obavijestio da smo pred članstvom u EU-u, a ne vidim ni da planiraju da nas obavijeste", rekao je Vučić.

Upitao je kako to da cijela Europa podržava teritorijalni integritet Ukrajine, a da nitko tako nije podržavao teritorijalni integritet Srbije.

"Samo vas molim da se stavite u našu poziciju, u naše cipele, da razmislite dobro šta je realno, a mi i dalje imamo velika neslaganja po pitanju statusa Kosova. I ne zaboravite da imamo nedvosmislenu većinu zemalja koja je na strani međunarodnog prava, Povelje Ujedinjenih naroda, Rezolucije UN 1244 i čak 79,8 posto svjetskog stanovništva ne priznaje Kosovo kao neovisnu zemlju", rekao je Vučić.