Tužitelj Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (Mehanizam) Serge Brammertz u jučerašnjem obraćanju Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda kazao je da su pokrenuti sudski postupci već nakon pet mjeseci nakon što je pandemija koronavirusa prisilila Mehanizam da prijeđe na rad na daljinu.

Podsjetio je da je u kolovozu Ratku Mladiću završeno usmeno žalbeno ročište.

Izvođenje dokaza u predmetu Stanišić i Simatović sada je završeno, a Tužiteljstvo priprema svoj završni podnesak i završne riječi. Brammertz je obavijestio Vijeće sigurnosti da se presude u ova dva slučaja očekuju do kraja svibnja iduće godine.

Vijeće sigurnosti upoznao je s naporima Tužiteljstva za pružanje pomoći nacionalnim tužiteljstvima za međunarodne zločine počinjene u Ruandi i bivšoj Jugoslaviji, kao i potragom za nestalim osobama.

Što se tiče zločina počinjenih u bivšoj Jugoslaviji, Brammertz je izvijestio da je kao rezultat napora Tužiteljstva niz važnih složenih predmeta prebačen u Hrvatsku, Srbiju i Crnu Goru. Istaknuo je da to predstavlja važnu priliku za te države da jasno pokažu svoju posvećenost punoj odgovornosti, posebno u pogledu osumnjičenih viših i srednjih razina koji su do sada uživali sigurno utočište i nekažnjavanje.

Prvostupanjskom presudom Haškog tribunala iz 2017. godine Mladić je proglašen krivim za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, teroriziranje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, te je osuđen na doživotnu kaznu zatvora.