Novak Đoković je pobjednik Wimbledona!

U finalnom sudaru teniskih divova srpski tenisač je sa 7:6 (5). 1:6, 7:6 (4), 4:6 i 13:12 (3) pobijedio švicarca Rogera Federera i tako stigao do svog 5. naslova u Wimbledonu i ukupno 16. Grand slama.

Prvi put u povijesti igrao se tie-break kod 12:12 u petom setu, a Đoković je u dramatičnom finalu na kraju ipak odnio pobjedu, nakon što je tijekom meča spašavao nekoliko meč lopti.

Prvi set pripao je srpskom tenisaču, nakon što niti jedan niti drugi nisu uspjeli oduzeti svome protivniku servis. Odlučila je 13. igra iz koje je kao pobjednik izašao Đoković, iako je Federer ove godine igrao 15. Tie breakova, od kojih je samo 3 izgubio.

Najmanje drame vidjelo se u drugom setu u kojem je Švicarac poptuno pomeo Đokovića, oduzeo mu tri puta servis i slavio sa 6:1.

Treći set ponovno je donio tie break, Đoković je opet izašao kao pobjednik iako je Federer tijekom seta imao nekoliko break lopti, ali ih nije uspio iskoristi. Đoković je bio koncentriraniji i poveo je u setovima sa 2:1.

Početak četvrtog seta počeo je dosta čvrsto, izgledalo je kao da neće jedan drugome lako oduzeti servis. Ipak Federer radi break kod rezultata 2:2 pa potom još jedan break i odlazi na visokih 5:2 i servira za set. Đoković je tada jedan break vratio i približio se na 5:4, ali Federer ne propušta drugu priliku i izjednačava stanje na semaforu.

Peti set je bio prava poslastica za sve ljubitelje tenisa, tenis ove dvojice velikana pružio je pravu dramu, pregršt lijepih poteza, fantastičnih izmjena i zapravo je pokazao zašto su ova dvojica tenisača u top 3 svih vremena.

Tu je Đoković poveo s 4:2, ali nije izdržao i Federer se vratio. Drama se nastavila, kod 7:7 Federer radi break i dolazi do servisa za meč na kojem ima 40:15 i servis. No niti on to ne koristi, gubi servis i odluka pada u tie breaku. Tamo je Đoković odmah pobjegao na 4:1 i do kraja meča nije ispuštao prednost te je stigao do pobjede.

Federer je imao 25 aseva, Đoković deset, a imao je i tri dvostruke servis pogreške više. Federer je pogodio 94 winnera, a Đoković čak 40 manje dok je Đoković imao barem devet neprisiljenih pogrešaka manje.

Federer je tako propustio priliku doći do 9. naslovau. Wimbledonu i rekordnog 21. Grand slama u karijeri. A s druge strane  pobjednik Đoković je došao do 5. naslova na wimbledonskoj travi i ukupno 16. Grand slama u karijeri.