Novak Đoković objavio je da je operirao lakat zbog kojeg je tenisaču s osvojenih 12 Grand Slam naslova upitna karijera.

Tako je potvrdio glasine da je u Baselu podvrgnut kirurškom zahvatu nakon što je nezadovoljan napustio kliniku u Pragu.
 
Do druge polovice 2016. suvereni vladar svjetskog tenisa, Đoković je tada doživio veliki pad forme.  Zatim su uslijedili zdravstveni problemi. Zbog velikih ozljeda lakta nakon prošlogodišnjeg Wimbledona odlučio se privremeno povući kako bi zaliječio ranu.
 
Ali ne operacijom, što bi bilo očekivano, nego nekonvencionalnim metodama; mirovanjem i neinvazivnim terapijama. Poslije takvih tretmana vratio se na nedavnom Australian Openu, ali tamo je u četvrtom kolu ispao od senzacije Hyeona Chunga.
 
Nakon poraza Đoković je dramatično poručio da će zbog novih problema s laktom napraviti detaljnu analizu kako dalje i donijeti plan aktivnosti. Sada je jasno da je operacija bila osnovna "aktivnost", iako je Đoković do samog kraja pokušao izbjeći zahvat koji je očito bio neminovan.
 
Posebno jer su ga liječnici upozorili da mu je karijera ugrožena ako ne zaliječi sada već kronični problem s laktom. Đoković u svibnju navršava 31 godinu.
 
Javnost je o operaciji obavijestio na Facebooku, iako nije precizirao koliko će ovaj put pauzirati:
 
"Dragi moji, želio bih s vama podijeliti novosti o mom oporavku. Već dvije godine, koliko sam ozlijeđen, dobivam različite dijagnoze, mišljenja, preporuke što raditi.... Moram priznati da mi je bilo jako teško odlučiti što napraviti, baš zato što su mi liječnici davali različita mišljenja. Pauzirao sam šest mjeseci uvjeren kako će to biti dovoljno da se oporavim, ali i poslije svih terapija i pauza i dalje sam osjećao bol.
 
Pokušao sam se natjecati na Australian Openu, nedostajala mi je borba na terenu i zato sam morao probati. Dogovorio sam se s timom da ću poslije turnira pokušati s drugim opcijama za oporavak. Zato sam prije par dana u Švicarskoj imao medicinsku intervenciju na laktu. Čini mi se da sam na dobrom putu da se potpuno oporavim, ali znajte, ovo je baš veliki izazov. Uvijek sam se trudio na najbolji način brinuti o sebi i zato sam uspijevao toliko godina igrati na vrhunskom nivou. Razmišljam pozitivno i vjerujem u brzi oporavak s nadom ću uskoro moći ponovo izaći na teren i raditi ono u čemu istinski uživam."