Australska policija pokrenula je veliku akciju protiv kibernetičkih kriminalaca koji, pomoću alata koje mogu preuzeti s interneta, napadaju druga računala i računalne sustave.

Takvi alati u rukama kriminalaca s opasnim namjerama mogu se iskoristiti za napade na sustave s osjetljivim i zaštićenim informacijama poput banaka, državnih organizacija, vojske i slično.

Ipak, nakon opširne istrage saznali su da takve alate često koriste maloljetnici koji ih ne iskorištavaju za napade na banke ili vojsku, već za protivnike u – Fortniteu.

Naime, pomoću alata koje su preuzeli s interneta klinci pokreću DDOS napade protiv protivnika u najpopularnijoj igri na svijetu zbog dva razloga – da se osvete za virtualno ubojstvo u igri ili jer žele steći prednost u borbama protiv tih protivnika.

Rekorder u ovim napadima jest 14-godišnjak iz Tamwortha koji je protiv drugih gamera iz Fortnitea pokrenuo skoro 500 napada tijekom jednog mjeseca, dok je trag skidanja alata za pokretanje DDOS napada australsku policiju odveo i do računala jednog 10-godišnjaka.

Iako je Fortnite mnogima bio glavni razlog napada na druge osobe, jedan je mladić uhićeni zbog napada na računalni sustav svoje škole.

Velik broj napadača koji su identificirani u ovoj akciji je maloljetan te, kako to obično biva u ovakvim situacijama, roditelji nisu znali što njihova djeca rade zatvorena u svojim sobama, javlja Zimo.co.

Ne treba ni napominjati koliki su šok doživjeli kada im je policija pokucala na vrata, a dolazak policije šokirao je i dio maloljetnih napadača koji nisu ni bili svjesni da je ono što rade kazneno djelo.

Policajci su upozorili roditelje na virtualne aktivnosti njihove djece te su im savjetovali da u budućnosti dobro paze što njihovi najmlađi rade iza zatvorenih vrata svojih soba.

Pored poznate ovisnosti o igranju, kao i neispavanosti te često i lošijim ocjenama u školi, ovo je još jedan problem koji se može povezati s Fortniteom – djeca se zbog osvete ili želje za još boljim rezultatima mogu pretvoriti u hakere odnosno zbog Fortnitea mogu postati žrtve kibernetičkih napada.