U fokusu ulagača bile su dionice kompanija iz sastava Agrokora.

Indeksi Zagrebačke burze prošloga su tjedna pali više od jedan posto, a pritom su svi sektori zabilježili pad cijena, dok su najveće gubitnice bile dionice Agrokorovih kompanija, nakon objave nacrta strukture nagodbe vjerovnika koncerna i izglednog gubitka vrijednosti udjela koje dioničari imaju u tim kompanijama, piše Poslovni dnevnik.

Crobex indeks prošloga je tjedna potonuo 1,34 posto, na 1.834 boda, a Crobex10 za 1,48 posto, na 1.071 bod.

Svi sektori zabilježili su pad, pri čemu najviše transportni, za 7,77 posto, a slijedio je građevinski, s padom od 6,5 posto.

Od 80 dionica kojima se trgovalo, njih 47 zabilježilo je pad cijene, 21 porast, a 12 nije zabilježilo promjenu u odnosu na tjedan ranije.

Redovni promet dionicama iznosio je 35,4 milijuna kuna, što je otprilike 8,5 milijuna više nego tjedan dana prije.

"Likvidnost na burzi ovaj tjedan bila je nešto iznad prosjeka zadnjih nekoliko tjedana, s ukupnim tjednim prometom višim od 35 milijuna kuna, odnosno prosječno oko 7 milijuna kuna po danu. Crobex indeks tjedan je započeo padom od 0,79 posto, da bi nakon toga uslijedila dva dana uzastopnog, ali slabog rasta. Četvrtak i petak donijeli su ponovno pad indeksa", kaže Vinko Jurić, financijski analitičar u Zagrebačkoj banci.

U fokusu ulagača bile su dionice kompanija iz sastava Agrokora. U četvrtak je burza obustavila trgovanje dionicama Leda, Jamnice, Zvijezde, Tiska, Vupika, Belja, Žitnjaka i PIK Vinkovaca, dok se ne objave informacija o okolnostima vezanim uz nacrt strukture nagodbe Agrokora, objavljen u srijedu.

Na konferenciji za medije u srijedu izvanredni povjerenik Ante Ramljak rekao je da su svi vlasnici dionica kompanija iz sastava Agrokora ovakvim prijedlogom strukture nagodbe izgubili vrijednost tih dionica.

U petak je burza donijela rješenje o nastavku trgovanja tim dionicama, kojima je cijena oštro pala, pa su Agrokorove kompanije najveće tjedne gubitnice.

Tako je cijena dionice Zvijezde potonula 95 posto, na 35 kuna, Tiska za 83 posto, na 17 kuna, Vupika za 75 posto, na 3,5 kuna, Jamnice, za 70 posto, na 3.899 kuna, Leda za 62 posto, na 269 kuna, te Belja za 46 posto, na 2,5 kuna.

Usporedbe radi, početkom godine, prije kulminacije krize u Agrokoru, cijena dionice Jamnice kretala se oko 140.000 kuna, dok je dionica Leda vrijedila 11.000, Zvijezde 4.440 kuna, a Belja 23 kune.

Najlikvidnije su, pak, prošloga tjedna bile dionice Medike, s prometom od 3,8 milijuna kuna i padom cijene za 9,8 posto, na 13.800 kuna.

Slijedi dionica Atlantske plovidbe s 3,7 milijuna kuna prometa i padom cijene za 7,5 posto, na 629,96 kuna.

U fokusu investitora bila je i dionica Valamar Rivijere, s prometom od 3,5 milijuna kuna, a pojeftinila je 2,2 posto, na 42,96 kuna.

Od značajnijih prošlotjednih vijesti izdvaja se ona o smjeni na čelu Đuro Đaković Holdinga. Iz te su tvrtke u petak ujutro izvijestili su da je nadzorni odbor zahvalio dosadašnjem predsjedniku uprave Tomislavu Mazalu na uspješnoj suradnji i uloženim naporima kako bi Đuro Đaković zaustavio trend negativnog poslovanja nakon višegodišnje stagnacije i generiranja gubitaka.

Nakon vijesti o smjeni predsjednika uprave, u petak je cijena dionice Đure Đakovića pala za više od 8 posto, te je bila među deset najlikvidnijih. Na tjednoj razini cijena joj je pala 6 posto, na 18,5 kuna.

Jurić izdvaja i iz Atlantic Grupe. Ta je tvrtka "objavila svoje revidirane procjene profitabilnosti za ovu godinu u kojem se ističu viša dobit prije kamata, poreza i amortizacije od 520 milijuna kuna, ili 9,6 posto više nego lani. Ranije su u Atlanticu procijenili da će im isti pokazatelj iznositi 475 milijuna kuna, a razlika se odnosi prvenstveno zahvaljujući pozitivnim kretanjima na tržištu regije i Rusiji, te strogoj kontroli troškova i rizika", kaže Jurić.

"Sljedeći tjedan ne očekujemo bitnije pomake u obujmu trgovine i kretanju indeksa, jer je trgovinski tjedan skraćen zbog predstojećih blagdana, a i u najavi nema bitnijih događaja koji bi mogli potaknuti veće promjene na burzi", zaključuje Jurić.