Veliki obrat ili najveći u nizu preokreta na drugom suđenju Mamićima i jatacima za krađu enormnih iznosa iz Dinama. Klub GNK Dinamo je postavio imovinskopravni zahtjev, što znači da će potraživati novac za koji su ga Mamići oštetili. Ovo je velika promjena odnosa Dinama prema Mamićima jer su iz kluba zadnjih desetak godina službeno objavljivali kako ne smatraju da su ih Mamići i ostali oštetili.

Dinamo traži novac od svih optuženih, osim od Nikkyja Arthura Vuksana

Imovinskopravni zahtjev GNK Dinamo, odnosno Uprava društva, podnio je u odnosu na Zdravka Mamića, Damira Vrbanovića, Marija Mamića, Sandra Stipančića, Igora Krotu i Zorana Mamića. Dakle, šestorica od sedmorice optuženih. Na popisu okrivljenika nema Nikkyja Arthura Vuksana. "Dinamo je odlučio postaviti imovinskopravni zahtjev nakon uvida u nalaz vještačenja koje je tijekom istrage i sudskog postupka provela financijska vještakinja Ksenija Špoljarić", doznaje se iz kluba.

Dinamo najviše novca traži od Mamićevog sina

Iznosi odgovaraju navodima iz USKOK-ove optužnice. Dinamo od Zdravka Mamića dakle traži 7.311.316 eura, od njegovog brata Zorana 251.477 eura, a od Zdravkova sina Marija 11.437.082 eura. Od Damira Vrbanovića traži 181.684 eura, od Igora Krote 97.795 eura te od Sandra Stipančića 1.831.436 eura. Budu li oni proglašeni pravomoćno krivima za izvlačenje novca iz Dinama u sklopu zločinačkog udruženja, morat će Dinamu vratiti spomenuti novac ili ukupno 21 milijun eura.

Afera Dinamo 2

U aferi Dinamo 2, uz Zdravka i Zorana Mamića koji su u bijegu u BiH i kojima se sudi u odsutnosti, optužnicom su obuhvaćeni Zdravkov sin Mario Mamić, bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović, poduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota te menadžer Nikky Arthur Vuksan. Posljednja dvojica tek su odnedavno obuhvaćena optužnicom, koja je nakon njihove nagodbe (Vuksan) i priznanja krivnje (Krota) sa sedmorice spala na petoricu optuženika.

USKOK: Zdravko Mamić organizirao zločinačko udruženje koje je novac iz Dinama izvlačilo i pralo te vraćalo Mamićima

U optužnici na skoro 700 stranica USKOK tereti Zdravka Mamića da je od 2004. do 2015. ostale okrivljenike organizirao u zločinačko udruženje te da su sklapanjem fiktivnih ugovora između Dinama i više stranih tvrtki iz Velike Britanije, Švicarske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Svetog Vincenta i Grenadina, Belizea, Hong Konga, Gibraltara i SAD-a te ispostavljanjem računa o plaćanju nepostojećih usluga za transfere igrača, koje je Dinamo plaćao, klub oštetili za više od 144 milijuna kuna ili 19.1 milijun eura. Tužiteljstvo tereti okrivljenike da su taj novac dijelili između sebe i koristili za svoje potrebe te da je Dinamo neosnovano bio primoran na plaćanje dodatnog iznosa od 7.35 milijuna eura, odnosno 55.8 milijuna kuna.