Ukrajinski lijevi bek Bogdan Mihajličenko (26) novi je igrač Dinama.

Potpisao je ugovor na četiri godine. Stigao je iz belgijskog Anderlechta nakon što mu je istekla posudba u Šahtar Donjecku, a ukrajinski velikan nije iskoristio opciju otkupa koja je iznosila četiri milijuna eura.

Dinamo ga je doveo besplatno, ali…

Mihajličenko je potpisao na četiri godine, a godišnja neto plaća bit će mu 400 tisuća eura. Za Ukrajinca Dinamo Anderlechtu neće platiti fiksnu odštetu. Anderlecht će dobiti 120 tisuća eura za svakih deset nastupa Ukrajinca u službenim utakmicama za Dinamo.

Tako dolazimo do izračuna – u slučaju da Mihajličenka ne budu mučile ozljede i da odigra preko 75% utakmica (40+ utakmica) za Dinamo ove sezone, Dinamo će za Bogdanove nastupe u ovoj sezoni platiti Anderlechtu 480 tisuća eura.

Jako povoljna cijena (makar i za četiri takve sezone koje je pod ugovorom) uzevši u obzir da je u pitanju već iskusan i kvalitetan bek koji može još dugo godina igrati na vrhunskoj razini.

Anderlecht će dobiti 450 tisuća eura ako se Dinamo plasira u Ligu prvaka, ali samo ako Mihajličenko bude u startnoj postavi u 50 posto utakmica u kvalifikacijama.

Uz to, belgijski klub će dobiti 100 tisuća eura ako se Modri plasiraju u Europsku ligu, pod istim uvjetima kao i kod Lige prvaka. U igri je i dalje onih 50 posto igranja u startnoj postavi. Za plasman u Konferencijsku ligu Anderlecht dobiva 50 tisuća eura opet pod istim uvjetima igranja. Također, Anderlecht dobiva i 10 posto od budućeg transfera Ukrajinca.

Jovićević mu je dao preporuku

Mihajličenko može igrati i kao lijevi vezni, ali i kao desni bek. Za reprezentaciju Ukrajine ima sedam nastupa, a prošle sezone je za Šahtar u svim natjecanjima odigrao 32 utakmice te u njima zabio dva gola i pet puta asistirao. Od toga su dvije asistencije stigle u Ligi prvaka protiv Real Madrida.

“Iznimna mi je čast što sam postao član uglednog i respektabilnog kluba. Znam da Dinamo već dugi niz godina redovito sudjeluje u europskim natjecanjima i ostvaruje zapažene rezultate, kao i to da je apsolutni vladar u svom prvenstvu. Porazgovarao sam i sa svojim bivšim trenerom koji me vodio u Šahtaru, Igorom Jovićevićem, koji mi je potvrdio da je Dinamo odličan izbor za nastavak nogometne karijere i korak na višu razinu. Jedva čekam odjenuti plavi dres i prvi put zaigrati za Dinamo, a navijačima mogu obećati da ću dati sve od sebe kako bih opravdao svoj dolazak”, rekao je za Dinamovu stranicu.

Dinamo riješio problem lijevog beka?

Ukrajinac bi se u momčadi Igora Bišćana instantno trebao nametnuti na poziciji lijevog beka, koja je Modrima već dugo problematična. Trenutno na njoj igra Robert Ljubičić, kojeg Bišćan vidi u veznom redu – što mu je i prirodna pozicija, piše Index.hr.

Mihajličenko je karijeru započeo u omladinskom pogonu kijevskog Dinama za koji je odigrao dvije utakmice. Godine 2019. otišao je u Zorju za milijun eura, a u ljeto 2020. u Anderlecht za 500.000 eura. Za belgijsku momčad upisao je 51 utakmicu, gol i dvije asistencije, da bi prošlog ljeta bio posuđen Šahtaru.

(www.jabuka.tv | Foto: Alen Szabo/GNK Dinamo)