Kompanije koje su pokrenute zahvaljujući investicijama iz daijspore i dalje su zainteresirane da investiciju u Bosnu i Hercegovinu, pokazalo je istraživanje o posljedicama pandemije COVID-19 na dijasporske investicije koje je proveo USAID-ov Projekt "Diaspora invest" među 32 kompanije.

- Trideset dvije kompanije dolaze iz različitih krajeva BiH. Polovica sudionika u istraživanju pripadaju različitim sektorima prerađivačke industrije 12.5% turizmu, 12.5% poljoprivredi, a ostatak IT sektoru, sektoru energetike i drugim djelatnostima. Nešto manje od trećine ispitanih kompanija je u potpunosti fokusirana na međunarodna tržišta, dok ih je 50% jednako fokusirano na domaća i strana tržišta, pojašnjavaju iz USAID Projekta Diaspora Invest, prenosi Indikator.ba.

Ono što im je zajedničko jeste činjenica da su pokrenute na inicijativu dijaspore, a na osnovu raznolikosti sudionika i sektora iz kojih dolaze, Izvještaj nastoji dati generalni presjek percepcije trenutnog stanja ekonomije i kompanija od strane njihovih vlasnika/rukovodećih osoba.

- Osamnaest od 32 kompanije planira zadržati isti broj zaposlenih kao 2019. godine, a 10 ih se namjerava povećati. Samo 4 planiraju smanjiti broj zaposlenih. Trinaest od 32 kompanije planira zadržati istu razinu ulaganja kao 2019, 10 ih planira uvećanje, a 9 smanjenje ulaganja. Nešto manje od pola ih očekuje djelomičnu promjenu poslovanja, a 7 ih očekuje značajne promjene u ovom segmentu, dodaju.

Kada su u pitanju očekivanja za podršku, u financijskom segmentu polovica ih primarno očekuje podršku u sufinanciranju plaća i doprinosa, više od polovice očekuje potporu u segment nabavke stalnih sredstava, a više od 1/3 očekuje podršku u pristupu sredstvima za održanje poslovanje.

- Pedeset posto kompanija očekuje tehničku podršku u provođenju mjera koje realiziraju različite razine vlasti, 46% ih očekuje savjetodavanje za pristup dodatnom financiranju. 18% podršku u upravljanju dugovima, a 12.5% očekuju pravnu podršku i podršku pri optimiziranju upravljanja financijama, stoji u Izvješću o istraživanju.

USAID Projekt "Diaspora Inves" bilježi i blagi rast broja aplikacija u okviru posljednjeg Poziva za podnošenje zahtjeva za dodjelu bespovratnih sredstava, koji je proveden tijekom ožujka i travnja, što upućuje na to da su kompanije posvetile veću pažnju alternativnim izvorima financiranja i podrške, nego što je to inače slučaj, te da je bh. dijaspora, unatoč novonastaloj situaciji, i dalje zainteresirana investirati u zemlju porijekla.

- Investicije bh. dijaspore ostaju jedan od ključnih pokretača lokalne ekonomije, te podaci iz ovog istraživanja upućuju kako kompanije pokrenute ovom vrstom ulaganja ne planiraju izaći iz posla, masovno otpuštati radnike ili odustajati od zacrtanih planova. To je dobra i važna poruka, stoji u zaključku istraživanja.

Večernji list