Diana Zelenika, jedina zastupnica HDZ 1990. u Parlamentu BiH, potvrdila je u razgovoru za „Slobodnu Bosnu“ da će se na predstojećem izbornom Saboru te stranke kandidirati za predsjednicu.

Nakon što je prvi predsjednik HDZ 1990. Martin Raguž prošle godine iz zdravstvenih razloga podnio ostavku, na sjednici Središnjeg odbora koja je održana 9. januara donesena je odluka da ga privremeno naslijedi Ilija Cvitanović, do tada generalni tajnik stranke.

Dogovoreno je, također, da će Cvitanović na mjestu vršitelja dužnosti predsjednika ostati do izbornog Sabora HDZ 1990., koji će biti održan u maju.

„Nitko ne ide u utrku ako nema šanse, a ja mislim da u HDZ 1990. nema autoriteta koji bi me mogao ugroziti.

Nadam se da nisam neskromna ako kažem da u stranci imam najbolje reference. Iako moj stil nije da ljudima dajem obećanja- jer ja radim a ne obećavam, dokazala sam da iza sebe imam biračko tijelo, jer sam jedina zastupnica HDZ 1990. u Parlamentu BiH“, objašnjava Diana Zelenika, koja je i članica Predsjedništva HDZ 1990..

Na našu opasku da li se plaši da će njezine stranačke kolege, ipak, povjerenje prije ukazati kandidatu nego kandidatkinji, zastupnica Zelenika se slaže da živimo u patrijarhalnom društvu.

„Moram podsjetiti da sam ja svoju hrabrost davno dokazala, prije deset godina sam, kada sam zbog neslaganja s jednoumljem otišla s liste HDZ-a i proglasila se neovisnom zastupnicom. Stalno govorim da se više prostora treba dati ženama, jer one imaju majčinski odnos prema svemu što rade“, smatra ova ugledna mostarska liječnica.

Diana Zelenika je u razgovoru za „SB“ otkrila kako je odluku o kandidaturi za predsjednicu HDZ 1990. donijela, između ostalog, i zbog nezadovoljstva sadašnjim angažmanom stranačkog rukovodstva.

„Moja percepcija stranke je drugačija. Niti je politička stranka, niti bilo koji kolektiv, društvo jednog lica.

Mislim da u tom smislu postoji krivi pristup u većini stranaka u BiH, jer predsjednik može biti samo isti među jednakima, njegova zadaća je da u slučaju nesuglasja, koodinira među ljudima. Svi smo mi stručnjaci u svojoj oblasti i ne možemo biti jednako dobri u svemu, ali je činjenica da u većini stranaka odlučuje jedan čovjek ili, u najboljem slučaju,uži krug ljudi,“ kaže Zelenika.

Ona objašnjava da odluku o kandidaturi nije donijela preko noći, ali da je dobila povjerenje glasača koji su je izabrali u Zastupnički dom Parlamenta BiH i da se toga mora držati.

Također smatra da se novo rukovodstvo HDZ 1990. treba izabrati prije nego što započne predizborna kampanja na naredne lokalne izbore, jer se stranka mora jasno odrediti o svim bitnim pitanjima, uključujući i odnos prema HDZ-u BiH.

„Imam snagu, viziju i ideju, a na ljudima je da procjene. Bila bih sretna da na čelnim pozicijama, i to ne samo u političkim strankama, ima više žena, sigurna sam da bi nam država puno bolje funkcionirala“, dodaje na kraju razgovora zastupnica Diana Zelenika. (Slobodna Bosna)