''Demokratska fronta želi ministarstvo energetike i financije. To je to, minimalno'', rekao je za Bljesak.info član Predsjedništva DF-a Damir Bećirović istaknuvši kako se stavovi njegove stranke ''već od ranije znaju, i koliko mjesta i koja su to mjesta''.

No, kaže, postoji prostor za dogovor.

''Ne radi se o željama, radi se o tome da se poštuje izborni rezultat i to je to. Nema dalje'', rekao je Bećirović.

Jasno je da, nakon nedjeljnih pregovora, koje je napustio predsjednik DF-a Željko Komšić zbog iznenadnog poziva, stranke neće moći tako jednostavno zasititi svoje apetite.

Od 16 ministarstava, HDZ BiH želi njih šest, SDA osam dok Demokratskoj fronti treba pripasti ''ostatak''. No problem je u resorima jer i HDZ BiH i DF žele ministarstvo financija.

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović nakon sastanka je rekao kako su se sudionici dogovorili da za sada ne iznose u javnost stranačke pretenzije u pogledu ministarskih mjesta. No, isto tako, rekao je i kako njegova stranka neće odustati od šest ministarskih pozicija, pet hrvatskih i jedno srpsko, pozivajući se na izborni rezultat.

Iz HDZ-a BiH je procurilo kako ta stranka računa na ministarstva financija, poljoprivrede, prometa, zdravstva, branitelja te turizma.

Demokratska fronta u medijima je više puta ponovila kako neće plaćati nikakve cijene ni za Čovića ni za Izetbegovića te da neće podleći bilo kakvim ucjenama i ultimatuma.

Budući da su apetiti stranaka veliki, i da se sve tri stranke pozivaju izborne rezultate od kojih se ne ''dira'' samo u one koje spominje SDA, moguće su razne kalkulacije, pa navodno i stvaranje novih ministarstava, tako što bi se neka razdvojila, a neki resori pripojili drugim tako da bi broj ministarskih fotelja ostao isti.

Navodno bi se ministarstvo energije, rudarstva i industrije u kojem je najviše novca, podijelilo na dva ministarstva, dok bi se kultura, sport i obrazovanje stavili u jedan resor.