Dogovor Demokratske fronte, Stranke demokratske akcije, Hrvatske demokratske zajednice BiH i Saveza za promjene, koji je postignut prije 15 dana na državnoj razini, upitan je jer je neizvjesno hoće li Demokratska fronta uopće ponovo sjesti za pregovarački stol, pišu Nezavisne novine.

Željko Komšić, lider DF-a, rekao je u petak kako je sve neizvjesno, te da postoji velika mogućnost da ova stranka odustane i od pozicija u Vijeću ministara BiH i u potpunosti izađe iz koalicije.

Međutim, iz SDA tvrde suprotno, te vjeruju kako će pregovori biti nastavljeni iako je zbog vremenskih prilika otkazan sastanak Denisa Zvizdića, mandatara za sastav Vijeća ministara BiH s čelnicima Demokratske fronte kako bi mu službeno predstavili kandidate iz te stranke za Vijeće ministara, međutim sastanak je otkazan, kao i ranije najavljena konferencija za medije.
Iz ove stranke priopćeno je kako zbog vremenskih neprilika kandidat te političke stranke za ministra u Vijeću ministara nije u mogućnosti doći na sastanak u Sarajevo.

"Obavještavamo vas da zbog vremenskih neprilika kandidat Demokratske fronte za ministra u Vijeću ministara nije u mogućnosti doći na najavljeni sastanak, zbog čega smo primorani otkazati konferenciju za medije", objavljeno je iz DF-a.

Kako je odranije poznato, DF-u su u Vijeću ministara BiH pripale pozicije ministra za promet i komunikacije i zamjenika ministra obrane. Kao najozbiljnijeg kandidata za prvog čovjeka prometa i komunikacija u DF-u su razmatrali Besima Mehmedića, bivšeg premijera Kantona Sarajevo, a za zamjenika ministra obrane Vanju Filipovića, bivšeg savjetnika Željka Komšića u Predsjedništvu BiH.

No, prema neslužbenim informacijama, ministarski kandidat DF-a nije Mehmedić, nego osoba koja dolazi iz Brčkog čije ime nisu željeli objaviti. U medije je, ipak, procurila informacija da se radi o Slavku Matanoviću, koji je bio član Vlade Brčko distrikta, a 2004. godine figurirao je kao jedan od pretendenata na mjesto potpredsjednika RS, za šta se ipak nije kandidirao.

Nezavisne novine doznaju kako DF-u nije toliki problem stav HDZ BiH koji ne odustaje od šest pozicija u Vladi FBiH, a ni od vodeće pozicije u Ministarstvu financija FBiH, nego stav i ponašanje zamjenika predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, koji se, kako je iz DF poručio, ponaša kao da je on odrastao, a oni djeca s kojima se igra.

"Ako ćemo 'mak na konac', može se i bez SDA napraviti Vijeće ministara BiH", komentar je jednog nemimenovanog dužnosnika DF-a.

Bljesak.info