S izgubljenim političkim kredibilitetom Komšić je vjerojatno svjestan kako mu je preostao samo jedan način da spriječi potpuni politički debakl i nestanak s političke scene-da zaigra na kartu kolektivnih strahova kod Bošnjaka od podjele BiH i uspostave trećeg entiteta, odnosno povratka Herceg Bosne.

Piše: Milan Šutalo, Hrvatski Medijski Servis

Treći entitet već odavno je među Hrvatima u BiH simbol teženje za ravnopravošću i otpora prema majorizaciji.

No, u bošnjačkoj javnosti, treći entitet je sinonim za “reinkarnacija zločinačke Herceg Bosne“ i „podjelu Bosne i Hercegovine“.

Tako ga već dva i pol desetljeća predstavljaju zagovornici dominacije Bošnjaka i protivnici ravnopravnosti Hrvata u BiH.

Borbu za dominaciju brojnijeg nad malobrojinijim narodom pri tom spinuju kako borbu za „civilizacijke i europske vrijednosti građanskog i multietničkog društva “ protiv „osovine zla“ Čović-Dodik, koja, eto, želi podijeliti i uništiti BiH.

Strah od raspad „dražave Bosne i Hercegovine“ i povratak u ratno razdoblje progona i zločina dvije su vrste kolektivnih strahova kod Bošnjaka, snažno naglašene.

A strahovi su, kažu teoretičari, neiscrpan resurs za osvarivanje političkog profita

Nakon osam godina provedenih u Predsjedništvu BiH kao sinonim majorizacije Hrvata od brojnijih Bošnjaka, Željko Komšić posljednih mjeseci pokazuje kako nasuprot stvorenom mitu poštenjačine i borca za BiH, zapravo nema nikakv kreativni potencijal koji bi mogao biti iskorišten za dobrobit sva tri naroda u BiH.

Ostavši bez mentorstva svog političkog oca Zlatka Lagumdžije, Komšić se doima kako dezorjentiran političar,  suočen s potpunim gubitkom političkog kredibiliteta.

Podsjetimo, njegov DF najprije je ušao u kaliciju s nacionalnim stranaka SDA i HDZ, da bi potom djelomično izašao iz te koalicije u F BiH, samo zato što njegovom ministru Suljagiću nije dopušteno da sam imenuje i smjenjuje u tridesetak javnih poduzeća, obmanjjući pri tom javnost kako su tu radilo o kršenju ustava i zakona.

Komšić bi sada bio i vlast i oporba, ne bi blokirao uspostavu kalicije SDA i SBB-a, ali on ne bi izlazio iz vlasti, i „piškio bi i kakio“ i vladao i kritizirao vlast i pride davao partiotske certifikate za pristup javnim funcijama.

Bez plitičke dosljednosti, bez bilo kakve vizije, s izgubljenim političkim kredibilitetom, instiktivno osjeća kako mu je preostao samo jedan način da spriječi svoj potpuni politički debak i nestanak s političke scene-da zaigra na kartu kolektivnih strahova kod Bošnjaka od podjele BiH i uspostave trećeg entiteta odnosno povratka Herceg Bosne.

Ti bi ga strahovi, ako bude ustrajno i dugotrajno radio na njihovom održavanju i inteniviranju mogli, vjeruje, vratiti u fotelju člana Predsjedništva BiH, koja, uz povremeno malo patriotske demagogije, osigurava lagodan život i zajamčen publicitet.

I Željko je, kaže, spreman učiniti sve kako bi spriječio izmjenu izbornog zakona, kojim bi se Hrvatima osiguralo da mogu izabrati svog predstavnika u Predsjedništvo BiH, kako bi on mogao ponovo zasjesti na mjesto na kojem bi trebao sjediti onaj kojeg Hrvati izaberu.

Komšić je, drugim riječima, spreman ponovo politički izmanipulirati i iskoristiti Bošnjake, okrenuti ih protiv Hrvata, a Hrvate protiv Bošnjaka, kako bi se, po treći put, dočepao Predsjedništva BiH, pa makar to dovelo i do sukoba ova dva naroda i raspada BiH. Toliko je snažna njegova ljubav prema Bosni i Hercegovini./HMS/