Dana 10.02.2022. godine, policijski službenici Federalne uprave policije su pod nadzorom Županijskog tužiteljstva Hercegovačko-neretvanske županije proveli dvije operativne akcije na području općina Mostar i Čapljina, a vezano za dokumentiranje izvršitelja kaznenih djela “Razbojništvo” iz člana 289. i “Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija” iz člana 371. Kaznenog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

U sklopu realizacije prve operativne akcije kodnog naziva “GUN” policijski službenici Federalne uprave policije su postupajući po naredbi Županijskog suda u Mostaru do sada izvršili pretrese na četiri lokacije na području grada Mostara, te uhitili tri osobe inicijala M.B. (1990), N.P. (1988) i M.M. (1996.) koja se sumnjiče za izvršenje predmetnih kaznenih djela.

Prilikom pretresa do sada je pronađen eksploziv, određena količina oružja i municije, aparaturu za krađu vozila, te drugi predmeti koji bi se mogli dovesti u vezu s izvršenjem navedenih kazneih djela.

U drugoj operativnoj akciji kodnog naziva “Trebižat” policijski službenici Federalne uprave policije su također pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Hercegovačko-neretvanske županije poduzimali aktivnosti iz svoje nadležnosti na području općine Čapljina, u cilju dokumentiranja izvršitelja kaznenog djela “Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija” iz člana 371. KZ FBiH.

Vezano za navedenu akciju, a postupajući po naredbi Općinskog suda u Čapljini, izvršeni su pretresi pokretne i nepokretne imovine koju koriste osobe inicijala S.K. (1982), J.B. (1992) i A.G. (1986) koje su uhićene u sklopu ovih aktivnosti zbog sumnje na izvršenje spomenutog kaznenog.

Prilikom pretresa na području Čapljine pronađene su potkape, panciri, rukavice, vojno oružje, prigušivače, optički nišani, te određena količinu oružja i municije, određena količina zeljaste materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu “Canabis Sativa L”, kao i drugi predmeti koji bi se mogli dovesti u vezu s izvršenjem navedenog kazneog djela

Sve uhićene osobe će nakon kriminalističke obrade u službenim prostorijama Federalne uprave policije u Mostaru biti predane u zakonskom roku u nadležnost Županijskom tužiteljstvu Hercegovačkog-neretvanske županije uz Izvještaj o počinjenom kaznenom djelu.

Bljesak.info