Živimo u digitalnom dobu, koje će samo biti sve više i više digitalizirano. Već smo sad ona budućnost o kojoj smo gledali u filmovima – mobiteli s ekranima na dodir nisu naučna fantastika, računala jednako tako, a roboti sve više i više preuzimaju ljudsku ulogu u pojedinim profesijama. I dok se rađaju nove, kakvih do prije samo desetak godina nije bilo, mnogo starih poslova, na koje smo navikli, mogli bi u skoroj budućnosti obavljati roboti.

Tim istraživača napravio je vodič poslova koje bi u sljedećih dvadesetak godina mogli zamijeniti roboti. Nisu to činjenice koje treba uzeti zdravo za gotovo, ali je uvid u budućnost kakva nas vjerojatno očekuje, prenosi Telegram.hr. Parametri koje su uzeli u obzir kad su računali postotak vjerojatnosti da će neki posao biti zamijenjen robotom jesu oštroumnost, pregovaračke sposobnosti, pomaganje drugima i jedna simpatična – može li stati u mali prostor.

I dok radnici u nekim strukama, poput bilo kakve povezane s medicinom, socijalnim radom ili novinarstvom mogu biti mirni, jer su šanse da će ih zamijeniti robot poprilično minorne ili čak nepostojeće, drugima bi budućnost mogla biti poprilično neizvjesna.

1. Sastavljači električne i elektroničke opreme

Prema istraživanju, šansa da će ove djelatnike zamijeniti robot iznosi vrlo visokih 95,1 posto. Ako se uzme u obzir da u, primjerice, automobilskoj industriji roboti obavljaju vrlo veliki dio posla već sad, za dvadeset godina situacija će biti bitno drugačija. Postavljanje svjetala, provjera funkcionira li elektronika i slično već su zadaće robota, a za očekivati je da će se prostor njihova djelovanja s vremenom samo povećavati.

2. Radnici u pošti

Obzirom da danas radimo većinu stvari preko interneta, od slanja mailova do plaćanja računa, prema ovom je istraživanju šansa da će djelatnike u pošti zamijeniti robot iznosi 95,4 posto. Mnogo toga što oni odrađuju već danas može biti automatizirano i robotizirano.
Roboti već mogu odvajati i sortirati poštu, a obzirom da su klasična pisma u stalnom padu i da većinu njih preuzima elektronička pošta, poprilično je izvjesno da će situacija za dvadesetak godina biti bitno drugačija.

3. Draguljari

Šansa da će draguljare uskoro zamijeniti roboti iznosi 95,5 posto. Već se sad na pojedinim mjestima bilježi manje ljudske radne snage u ovom poslu, a više robota. U skoroj nam budućnosti, izgleda, više neće trebati ljudi koji će popraviti ili izbrusiti nakit, nego će to sve obavljati roboti.

4. Kuhari u restoranima

Koliko god možda kuhara i robota ne bi mogli staviti niti u istu rečenicu, a kamoli reći da će potonji zamijeniti prvoga, šanse su, prema navedenim parametrima, poprilično visoke. Čak 96,3 posto iznosi šansa da će restoranske kuhare zamijeniti roboti. Već se sad može naći robot, koji prima goste i pomaže im oko prtljage, uJapanu je predstavljen robot koji dočekuje goste i smješka im se, a postoji i robot koji može sam napraviti juhu od rakovice. Zahvaljujući dvadeset motora, 24 zgloba i 129 senzora, robot može ovo jelo završiti za pola sata i još ga i servirati.

5. Blagajnici

Vjerojatnost da će ove radnike zamijeniti robot iznosi 97,1 posto. Već smo sad svjedoci automatskih i samouslužnih blagajni po supermarketima. Iako su trenutačno tamo čak i veće gužve nego kod klasičnih blagajnika, ipak je za očekivati da će se ovaj trend još i više proširiti, pa će samoposluga postati upravo to – u punom smislu te riječi.

6. Knjigovođe

Knjigovođama, također, prijeti vrlo velika vjerojatnost da će ih u doglednoj budućnosti zamijeniti roboti. Vjerojatnost prema ovim parametrima iznosi 97,6 posto. Velike tvrtke, poput Verizona, GameStopa ili Pilot Travela već koriste robotske knjigovođe za praćenje korporativnih financija. Kažu da im uz robote treba deset dodatnih zaposlenika, a da nema robota, bilo bi ih osamdeset. Je li to dobro ili loše, ostaje za individualnu prosudbu.

7. Tajnice

Vjerojatnost da će djelatnike u tajništvu zamijeniti robot iznosi 97,6 posto. Obzirom na sve pametne uređaje koji su nam već danas dostupni, a još nekoliko puta više različitih aplikacija za organizaciju, potreba za tajnicama sve je manja. Roboti će moći sami organizirati sastanke, a vjerojatno i nositi kave prisutnima.

8. Manekenke i modeli

Uz kuhare, i ova je kategorija poprilično iznenađujuća. Vjerojatnost da će modele i manekenke na modnim pistama zamijeniti roboti iznosi 97,6 posto. I dok na prvu zvuči jako čudno, dovoljno se prisjetiti samo nekoliko tjedana ranije. Silicijska je dolina, naime, već napravila modnu reviju na kojoj su odjeću nosili dronovi umjesto živih modela. Čini se da riječ vješalica dobiva doslovno značenje.

9. Vozači

Uz svu silu projekata oko samovoznih auta, nije iznenađujuće da će klasični vozači završiti u ropotarnici prošlosti. Vjerojatnost da će oni biti robotizirani iznosi 97,8 posto. Google je već najavio svoj samovozni automobil, za koji je praktički pitanje vremena kad će prijeći u masovnu uporabu, u Tesli također rade na tome, a i iz Ubera najavljuju da bi mogli sve svoje vozače zamijeniti samovoznim automobilima. Čini se da budućnost za vozače nikako nije svijetla.

10. Teleoperateri

Vjerojatno su i vas različiti teleoperateri nazivali nebrojeno puta i vjerojatno ste istim tim ljudima nebrojeno puta poklopili slušalicu. Prema ovom istraživanju, vjerojatnost da će teleoperatere zamijeniti roboti iznosi nevjerojatnih 99 posto.
Ovo je možda i logičan slijed. Već smo sad svjedoci poziva automata koji ispituju funkcioniranje nekih usluga. Robotima ne treba radno vrijeme, mogu okretati brojeve svaki dan cijeli dan i ne ponestaje im entuzijazma, jer je on – robotiziran. Ali svejedno će biti ponešto čudno ako nam za dvadesetak godina bude zvonio telefon, a zove nas robot. Doduše, barem će biti lakše prekinuti vezu.

Bljesak.info