Tehnički stručnjaci iz Decluttra, web stranice za trgovinu korištenom tehnološkom robom, identificirali su aplikacije koje predstavljaju najveću prijetnju trajanju baterije na mobitelima, piše Zimo.

Te aplikacije neprekidno rade u pozadini, čak i kada nisu aktivno u upotrebi. Platforme u vlasništvu Mete, Facebook i Instagram, uz Twitter, Snapchat i TikTok, istaknute su kao glavni krivci zbog stalnog pristupa lokaciji, mikrofonu, kameri i kontaktima.

Nedavno je Metina nova aplikacija za društvene medije, Threads, koja je od nedavnog lansiranja stekla preko 109 milijuna korisnika, primila pritužbe korisnika zbog brzog pražnjenja baterije. Neki frustrirani korisnici, koji su na Threads gledali kao na izravnu konkurenciju Twitteru, čak su i izbrisali aplikaciju nakon uočenog problema.

Uz aplikacije društvenih medija, Decluttr također upozorava da su aplikacije za streaming kao što su Spotify i Netflix, kao i aplikacija Amazon među glavnim krivcima za pražnjenje baterija na mobitelima. Osim toga, aplikacija Uber, slično aplikacijama društvenih medija, može isprazniti bateriju zbog pristupa lokaciji, mikrofonu, medijima i financijskim podacima. Aplikacije za igre kao što je Candy Crush, koje zahtijevaju značajnu procesorsku snagu i često se igraju dulje vrijeme, također značajno troše baterije.

Što korisnici mogu učiniti?

Decluttr predlaže nekoliko načina za smanjenje potrošnje baterije navedenim i sličnim aplikacijama. Preporučuje se onemogućavanje pristupa značajkama kao što su kamera i mikrofon. Podešavanje postavki pristupa lokaciji da se omogući samo kada je aplikacija u upotrebi također može produžiti trajanje baterije. Još jedan savjet je da onemogućite postavku Background App Refresh, koja aplikacijama omogućuje provjeru ažuriranja i novog sadržaja kada se ne koriste aktivno.

Threads, nova aplikacija povezana s Instagramom, omogućuje korisnicima da prate njima interesantne profile na Instagramu. Iako su mnogi korisnici s nestrpljenjem preuzimali Metinu najnoviju ponudu, pojavile su se brojne pritužbe na trošenje baterije. Podijeljena su negativna iskustva s trajanjem baterije, zbog čega su neki pojedinci u potpunosti izbrisali aplikaciju.

Točan razlog ovog pražnjenja baterije ostaje nejasan. Britanski stručnjak za kibernetičku sigurnost Jake Moore sugerirao je da bi proces poznat kao 'negativno testiranje' mogao biti odgovoran. Moore je objasnio da su Meta aplikacije dugo bile optuživane da uzrokuju pražnjenje baterije iPhonea, potencijalno zbog njihovih napora da razumiju interakcije korisnika i poboljšaju aplikaciju.

Negativno testiranje uključuje procjenu odgovora aplikacije prilikom nevažećih unosa. U slučaju Facebooka, ova metoda može procijeniti određene značajke ili izmjeriti brzinu učitavanja poruka kada se baterija brže isprazni. Iako ova praksa možda ne krši pravila, može biti frustrirajuća za korisnike koji su nesvjesno uključeni u taj proces analize.